Image default
Legislatie Solutii Constructive

Ce suprafete minime trebuie sa aiba camerele din apartament

Din 1996, legislatia reglementeaza suprafetele minime pe care trebuie sa le aiba camerele dintr-o locuinta, astfel incat sa se asigure confortul si igiena unei locuiri decente, care sa nu-ti puna sanatatea in pericol.

Daca locuiesti intr-o cladire de apartamente construita inainte de 1996, s-ar putea sa constati ca suprafetele camerelor tale sunt o idee mai mici decat ar fi normal, insa cum legile nu se aplica retroactiv, acestea nu intra sub incidenta Legii locuintei.

Insa, in cazul in care esti in cautarea unui apartament intr-un bloc nou, trebuie sa urmaresti cu atentie pe ce dai banii. Iata ce trebuie sa stii astfel incat sa nu achizitionezi un apartament aflat in afara prevederilor legale.

Conform legii, nu exista apartamente cu doua camere mai mici de 52 mp

O garsoniera nu va putea avea o suprafata utila mai mica de 37 de metri patrati. Aceasa reprezinta sumele suprafetelor libere din camere. Astfel, camera de zi va avea minim 18 mp, locul de luat masa 2,50 mp, iar bucataria 5 mp. Grupul sanitar va avea 4,50 mp, in timp ce ti se asigura 2 mp de spatiu de depozitare.

Daca ai optat pentru un apartament de 2 camere, afla ca dezvoltatorul trebuie sa iti garanteze minim 52 de metri patrati utili, distribuiti astfel: living de 18 mp, dormitor de 12 mp, locul de luat masa creste la 3 mp, in timp ce suprafetele minime pentru bucatarie, baie si spatiul de depozitare raman la fel ca la garsoniere.

Suprafetele minime variaza in functie de numarul de persoane

Aceeasi lege reglementeaza si numarul de persoane care pot locui in aceste imobile, in raport cu suprafata minima. Astfel, o garsoniera de 37 mp va gazdui o singura persoana, in timp ce un apartament de 52 mp nu va putea primi mai mult de 2 persoane.

In functie de numarul de persoane se stabilesc si suprafetele minime pentru apartamentele cu 3 camere – 66 mp pentru 3 locuitori, respectiv 74 mp pentru 4. Indiferent de numarul de persoane, un apartament de 3 camere trebuie sa aiba bucataria de 5,50 mp si grupurile sanitare in suma totala de 6,50 mp. Restul suprafetelor depind de cati oameni locuiesc in apartament.

In cazul apartamentului de 3 camere si 3 locuitori, camera de zi are 18 mp, dormitoarele insumeaza 22 mp, locul de luat masa este de 3 mp, iar depozitarea are 2,50 mp. Pentru o familie de 4 persoane, suprafata camerei de zi creste la 19 mp, suma dormitoarelor la 24 mp, iar locul de luat masa si depozitarea au 3,50 mp fiecare.

Legea mai mentioneaza faptul ca intr-o garsoniera suprafata camerei de zi va include si locul de dormit, iar suprafata locului de luat masa, indiferent de tipul de apartament, poate fi inglobata fie in bucatarie, fie in camera de zi.

Sursa foto: http://mosaicresidence.ro/

Articole similare

Proiect de casa 19072011

RL online

Pentru un stil mediteranean alege acoperisul cu olane

Ion Diamandi

Ponturi pentru un bun proiect de casa

Dan Mazilu

Lasă un comentariu