Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Ce se intampla cu panourile solare noaptea?

Panourile solare si fotovoltaice sunt o optiune minunata pentru a produce energie electrica gratuita, folosindu-te de lumina soarelui. Insa este firesc sa te intrebi ce se intampla cu toata aceasta tehnologie in timpul noptii sau in zilele innorate, cand nu ai lumina necesara producerii de energie.

Asa cum le spune si numele, panourile solare sau fotovoltaice (lumina) pot functiona doar atunci cand exista soare si cand sunt scaldate de lumina directa. Pentru a ne explica mai plastic, aceste panouri „merg la culcare” atunci cand este intuneric. Ele nu mai pot produce energia necesara functionarii electrocasnicelor si iluminarii din casa ta.

Daca obisnuiesti sa fii activ noaptea, acest lucru este cu atat mai mult o problema, la fel si in situatia in care zona climatica in care este construita casa ta nu beneficiaza de foarte multe zile insorite. In zilele innorate, panourile fotovoltaice si solare functioneaza in continuare, insa ele nu ating parametrii optimi de producere a energiei electrice. Acelasi lucru se intampla si daca exista obstacole care arunca umbra pe suprafata panourilor, cum ar fi copacii sau constructiile invecinate.

Ramai conectat la retea!

Din pacate, nu ai cum sa rezolvi aceasta deficienta a panourilor solare, insa poti opta pentru mai multe surse de energie, care sa rezolve eficient inconvenientele aduse de lipsa luminii naturale. Una dintre optiuni este sa ramai conectat la reteaua clasica de energie electrica. In functie de tipul de tehnologie pe care il alegi, trecerea de la o sursa la alta se poate face automat sau manual, prin actionarea unui intrerupator.

Baterii de stocare si proiectare inteligenta

De asemenea, poti utiliza baterii de stocare a energiei produse. In felul acesta, surplusul de energie produsa este pastrat si poate furniza energie electrica in perioadele in care panourile nu pot functiona cu eficienta maxima.

Bineinteles, nu ai cum sa eviti instalarea noptii sau sa controlezi gradul de insorire din timpul anului. Insa, printr-o proiectare optima, panourile pot fi montate pe acoperisul casei tale, sau in curte, astfel incat sa obtina maximul posibil in situatia data. Practic, acest lucru inseamna ca panourile nu se monteaza oricum si ca este nevoie de o solutie personalizata pentru fiecare locuinta in parte.

Pentru toate solutiile de mai sus, fie ca este vorba de conectarea la reteaua de electricitate, de instalarea unei baterii perminanete sau a uneia de rezerva, ori ca ai nevoie de sfaturi pentru pozitia optima de montaj, este neaparat necesar sa consulti un specialist. Cei care distribuie aceasta tehnologie pot sa te ajute, prin urmare, este bine sa-ti faci o lista cu intrebari inainte de a face achizitia.

Sursa foto: www.mysunshare.com

Sursa foto: www.sunworksusa.com

Articole similare

Natura, sursa de inspiratie pentru fatadele 2012

Elena Turcu

Ce avantaje au acoperisurile verzi?

Alexandra Petraru

Cel mai bun termosistem pentru izolarea pereților exteriori

casamea.ro

Lasă un comentariu