Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Ce probleme poate avea proiectul unei case?

Nu e adaptat locului

Este cazul, indeobste, al proiectelor tip, cumparate de-a gata. Sunt destule cabinete de arhitectura sau arhitecţi „persoane fizice” care ofera doritorilor proiecte gata facute, ce pot merge, spun ei, la fel de bine si in Dobrogea, si in Bucovina. Sunt proiecte care se cheama „Andrei” sau „Maria” si care sunt descrise prin diversele lor date tehnice (suprafaţa, numarul de camere etc.), de parca doar asta ar conta. Din foarte multe puncte de vedere, aceste proiecte pot fi in dezacord cu mediul in care vor fi materializate. De pilda, pot leza spiritul locului, daca mai exista asa ceva si daca ii mai pasa cuiva de asta. Pot fi in dezacord cu clima, in multe feluri. Spre exemplu, pot avea ferestre prea largi pentru o regiune cu multe zile reci sau acoperisuri nepotrivite pentru cantitaţile de precipitaţii (zapada abundenta este cel mai mare inamic al acoperisului). De asemenea, un proiect tip nu ţine seama de natura terenului, atat din punctul de vedere al configuraţiei lui, cat si al alcatuirii solului. Mi s-a intamplat sa aud de proiecte tip, dar care au trebuit modificate deoarece nu incapeau in parcela de teren. Sau de proiecte tip care au trebuit mult modificate, deoarece prevedeau vitraje catre o vila vecina foarte apropiata, spre care ar fi mers cel mult ferestre de aerisire si iluminare. De asemenea, am aflat de proiecte care au fost substanţial modificate pentru ca s-a descoperit ca terenul de fundare era problematic, deci trebuiau refacute calculele de rezistenţa.

Nu e adaptat proprietarului

Un prieten de-al meu, schior impatimit, isi ţine schiurile in holul vilei, iarna, pentru ca alt loc potrivit n-a gasit, in ditamai casa. De ce? Fiindca el a uitat sa-i spuna arhitectului ce pasiune are, iar arhitectul a uitat sa-l intrebe. Poate ca vi se pare un amanunt, dar gandiţi-va cum e sa intri cu schiurile in casa de fiecare data, si mai vorbim. Inca si mai grava este situaţia in care unor persoane de varsta a doua li se proiecteaza case cu dormitoarele situate clasic, la etaj, iar la acestea se ajunge pe scari abrupte. Poate ca acest lucru este suportabil la 55 de ani, dar un deceniu mai tarziu proprietarul s-ar putea sa aleaga sa doarma pe canapeaua din livingul situat la parter, decat sa mai escaladeze o scara de pompier, cum i-a prevazut lui arhitectul!

Prevede spaţii mari si inutile

Daca nu ne lovea criza asta, si acum am mai fi construit case de 400 de metri patraţi pentru familii compuse din trei membri. Caţiva ani la rand am fost captivi modelului „mai mare e mai bun”, si astfel au aparut vile in livingul carora se poate organiza o nunta, concomitent cu desfasurarea unui botez. Ulterior, dupa caţiva ani, proprietarii au constatat ca dau o avere pe incalzirea casei pe timp de iarna, dar era prea tarziu sa mai schimbe ceva – casele, in general, odata construite, nu mai pot fi comprimate. Din acelasi gen de gafe face parte si holul, in care se poate parca jeepul. Desi in holul de intrare de obicei nu faci mai mult decat sa-ţi dai caciula jos si sa depozitezi umbrela uda, mulţi proprietari s-au straduit sa-l faca asemenea livingului: impozant. Ce inseamna asta? Cost mare de execuţie, cheltuieli uriase cu intreţinerea. Altfel spus, o mare problema! Ca sa nu-i zicem altfel…

Nu este complet

Auzim des urmatoarea intrebare: cat ar putea costa casa asta? Cine-o pune are impresia ca arhitectul poate da un raspuns precis doar dupa ce afla ca are cinci camere si un etaj. Cu o oarecare aproximaţie, estimarea se poate face. Dar aici n-ar trebui sa se vorbeasca de aproximaţie, ci de precizie. Orice proiect bun ar trebui sa aiba un calcul precis al materialelor necesare acelei case. Daca proiectul nu include asa ceva, asta e o problema, caci veţi putea avea supriza – desigur, neplacuta – sa descoperiţi ca sunteţi nevoiţi sa platiţi de doua ori mai mult decat va asteptaţi.

Lipsesc detaliile de execuţie

Poate parea suprinzator, dar unii proprietari aleg sa-si construiasca o vila ghidandu-se dupa proiecte lipsite de detalii de execuţie. Mai simplu spus, constructorul este lasat liber sa realizeze un anumit element dupa cum se pricepe. Ce credeţi ca rezulta de aici? Ba o grinda care se fisureaza (deoarece a fost subdimensionata), ba o canalizare care refuleaza (deoarece conducta principala a fost „proiectata” ad-hoc de constructor), ba un bec care palpaie (deoarece proiectul instalatiei l-a facut nea` Gigi, electricianul, si nu un inginer electrician), ba un perete cu condens si mucegai (pentru ca a fost subdimensionata fundatia)…

Greseala care duce la avarii

Conform unui studiu recent realizat la MIT, in SUA aproximativ 45% dintre avariile aparute in timp la utilizarea unei case sunt datorate greselilor de proiectare. Doar 10% dintre avarii se explica prin materiale nepotrivite si doar 20% prin greseli de executie!

Construieste casa visurilor tale! Nu rata noul numar al revistei Casa Mea. Acum si la chioscurile de presa.

Articole similare

Tipuri de tablouri de distributie

RL online

Totul despre centralele Pellet

comunicat de presa

Iazul perfect, pas cu pas

RL online

Lasă un comentariu