Image default
LifeStyle

Ce poti sa faci cu vopseaua in plus

Cel mai usor mod de a schimba o camera este sa o vopsesti, iar de multe ori se intampla sa iti mai ramana vopsea. Aceasta nu ar trebui sub nicio forma aruncata pe scurgere deoarece aceata contine substante care pot dauna mediului, pot vatama lucratorii de la salubritate sau contamina fosele septice. Uite ce poti sa faci daca iti raman cateva cutii de vopsea pe jumatate goale si cum poti scapa de ele:

1. Gandeste-te inainte sa le arunci!

Daca sunt inchise si sigilate corespunzator, vopseaua din latex poate rezista aproape 10 ani, iar cea pe baza de uleiuri aproape 15. Data viitoare cand copiii iti transforma peretii din sufragerie in tablouri sau cand mobila iti zgarie peretii o sa fii fericit ca ai mai pastrat vopsea. Asociatia pentru protectia mediului recomanda sa pastrezi vopseaua in recipientul original, niciodata in recipiente de mancare, si sa pastrezi si eticheta originala. Ai putea sa scrii pe cutie si data la care ai deschis-o si in ce camera ai folosit-o (deoarece in cativa ani s-ar putea sa uiti care camera e Violet Mist si care e Lavander Blue).

Pentru a sigila cutia pune o folie de plastic peste capac si bate-l cu ciocanul. Pastreaza cutia intr-un loc rece si uscat, departe de lumina soarelui, undeva unde copiii sau animalele nu pot ajunge. Daca vopseaua devine tare sau plina de cocoloase sau are un miros urat inseamna ca e timpul sa scapi de ea.

2. Doneaz-o!

Daca stii ca nu o sa mai folosesti vopseaua ramasa niciodata incearca sa ii gasesti o alta folosinta sau sa o reciclezi. Intreaba-ti prietenii daca au nevoie de ea sau foloseste-o ca sa vopsesti un scaun vechi sau orice obiect de mobilier care are nevoie de o infrumusetare rapida. Suna la gradinite si vezi daca au vreun proiect mare artistic in viitor sau cauta site-uri pe internet care se ocupa cu reciclarea de vopsea.

3. Usuc-o inainte de-a o arunca!

Vopseaua de latex uda poate fi periculoasa pentru mediu, asa ca usuc-o. Daca mai ai doar putina vopsea pe fundul cutiei si o lasi la soare, se va usca singura. Daca e mai multa, toarna peste ea din litiera pisicii sau pune un ziar. Pentru cantitati foarte mari de vopsea poti cumpara un intaritor de vopsea, iar apoi o poti arunca la gunoi odata cu ce mai ai de aruncat.

4. Gaseste o firma profesionista care sa te scape de ea.

Daca nu te descurci sa scapi de ea fara a dauna mediului, poti gasi profesionisti care sa o faca pentru tine, sa o recicleze sau sa le arunce in locuri special amenajate pentru gunoiul primejdios.

5. Planifica pentru viitor!

Data viitoare cand vrei sa schimbi infatisarea casei tale, estimeaza mai atent de cata vopsea ai nevoie ca sa nu mai ramai cu atat de multa vopsea in plus. Poti folosi si calculatorul de vopsea al lui Benjamin Moore pe care il gasesti aici.

 

Articole similare

Praktiker Romania: Cel mai mic buget pentru amenajarea unei gradini porneste de la 100 lei

comunicat de presa

Zilele Muzeului Taranului, 10-19 septembrie

comunicat de presa

Mariage Frères

Elena Turcu

Lasă un comentariu