Image default
Legislatie Solutii Constructive

Ce iti construiesti prin Prima Casa 2

Cel putin asa spun reprezentantii asociatiilor firmelor de constructii si ai patronatului.

 „O casa individuala decenta trebuie sa aiba minimum 100 – 120 mp. Prin Legea 114 sunt prevazute suprafete minimale pentru dormitor, baie etc., ce trebuie respectate. E greu sa faci o casa in 70.000 euro, chiar si daca ai terenul. Astazi se construieste cu 600 euro/mp construit, ceea ce inseamna ca poti avea maximum 116 mp. Dar trebuie luate in calcul si costurile proiectarii, ale terenului”, Adriana Iftime, director general al PSC (Patronatul Societatilor de Constructii din Romania).

In schimb, un apartament intr-un bloc de patru etaje s-ar putea face in 70.000 – 75.000 euro, precizeaza doamna Adriana Iftime. Cel mai ieftin bloc care se poate realiza in asociere este un bloc de patru etaje, fara lift, iar formula de asociere ar trebui sa cuprinda nu doar beneficiari, ci si un proprietar de teren, un constructor care sa fie atent la executie si un jurist.

Acestia pot fi si ei beneficiari de Prima casa 2 sau isi pot valorifica apoi cota lor de locuinte, considera reprezentantii Patronatului Societatilor de Constructii. De ce cu patru etaje? Pentru ca blocul, daca are mai putin de patru etaje – doua sau trei – este mai scump pe metru patrat construit, la fel si daca este mai inalt de patru etaje si are lift, declara Gheorghe Polizu, presedinte onorific al PSC.

Reteta ideala de asociere ar trebui sa cuprinda toti actorii implicati in procesul de constructie sau un PPP (parteneriat public privat), in care primaria sa vina cu terenul, iar asociatia de beneficiari prin Prima casa 2, cu banii garantati de stat. In schimbul terenului, primaria ar urma sa primeasca cateva apartamente pe care sa le foloseasca pentru cazuri sociale sau sa le vanda.

In 70.000 euro se poate construi o casa individuala la rosu, cu acoperis, instalatii, finisata la exterior, dar la care clientul sa continuie lucrarile, cand mai strange fonduri, considera Alexandru Dobre, presedinte onorific al ARACO (Asociatia Romana a Antreprenorilor din Constructii). De asemenea, la 75.000 euro se poate construi un apartament nou de circa 75 mp, de trei camere, intr-un bloc nou, estimeaza acesta. Cel mai usor de construit ar fi tot prin intermediul unui developer, care ar urma sa lucreze cu una sau mai multe astfel de asociatii de proprietari prin Prima casa, apreciaza Alexandru Dobre.

Exista si varianta unor case prefabricate de circa 100 mp, realizate cu ajutorul unor tehnologii noi – integral din lemn sau cu schelet metalic, care se pot incadra in 70.000 euro.

Articole similare

Iluminatul inteligent al exteriorului casei

casamea.ro

Amenajarea mansardei

Elena Turcu

Gardul, reguli si legi

Dan Mazilu

Lasă un comentariu