Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Ce este betonul ampretat şi unde poate fi utilizat

Betonul ampretat sau betonul ştampilat este un sistem de pavare ce se realizează prin imprimarea unui strat de beton amestecat cu adezivi, coloranţi şi răşini speciale, cu ajutorul unor matriţe, cu rolul de a reproduce diferite elemente decorative folosite la pavaje.

Betonul ampretat are variate utilizări în amenajarea spaţiilor comerciale: parcuri, centre comerciale, parcări, benzinării etc. De asemenea, se foloseşte şi în amenajarea spaţiilor casnice, cum ar fi: grădini, curţi, garaje, trotuare sau piscine. Cu ajutorul betonului ampretat se obţin pavaje şi pavele foarte interesante din punct de vedere estetic deoarece pot imita aspectul cărămizii, plăcilor ceramice, pietrei şi lemnului.

Unde şi cum se utilizează

Betonul ampretat poate fi executat pe orice suprafaţă pe care se poate turna beton. În acest context, este foarte importantă compoziţia betonului utilizat. Dacă acesta este adus gata pregătit pentru turnare, nivelarea se face cu utilaje speciale, imediat după turnare. Betonul poate fi unul obişnuit şi poate fi armat cu microfibre elastice. Atunci când se pune în operă, trebuie realizată o vibrare susţinută în masa betonului. Apoi trebuie să se obţină o suprafaţă netedă foarte fină, iar acest lucru se face cu ajutorul unor scule de finisare a suprafeţei.

Etape de realizare: pregătirea terenului, turnarea betonului, aplicarea culorii, aplicarea prafului antilipire, ampretarea, curăţarea, lăcuirea.

Avantajele betonului ampretat: nu crapă, nu face “valuri” din cauza căldurii, nu se împrăştie (cum se întâmplă în cazul pietrişului), nu are nevoie de udare şi întreţinere. De asemenea, betonul ampretat poate avea o mulţime de texturi şi culori, îşi menţine aspectul iniţial foarte mulţi ani (este mai rezistent decât betonul obişnuit) şi poate fi curăţat uşor. De exemplu, uleiul de motor (dar şi alte substanţe şi lichide) nu afectează un pavaj din beton ampretat deoarece acesta este protejat de o peliculă de lac protector. Indiferent de condiţiile atmosferice (temperaturi extreme), pavajul din beton ampretat nu se deteriorează decât după mult timp. În ceea ce priveşte dezavantajele, pot fi menţionate crăpăturile, dacă manopera a fost realizată de persoane neprofesioniste, adică de aşa-zişii meşteri amatori.

În concluzie, cu ajutorul betonului ampretat pot fi obţinute suprafeţe frumoase şi durabile cu preţuri rezonabile deoarece permit reproduceri economice ale materialelor mai scumpe (lemn, piatră etc.), asigurând însă un aspect plăcut şi autentic suprafeţelor respective.

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Ce as fi vrut sa stiu inainte sa incep sa-mi construiesc o casa

casamea.ro

Proiect de casa 08102012

RL online

12 case in pamant fascinante

Elena Virlan

Lasă un comentariu