Image default
Amenajare camera copilului Practic

Ce culori alegi pentru camera copilului?

Alegerea culorilor se face cu grija, luandu-se in seama atat estetica spatiului, cat si efectele pe care le au acestea asupra psihicului copiilor.

De fapt, lucrurile se judeca mai degraba invers, de la copii spre estetica. Trebuie sa ne gandim mai intai la efectul culorilor si abia apoi sa incercam sa le combinam inspirat pe cele care „s-au calificat”.

Cunoasteti diviziunea clasica in Romania: rosu pentru fete, albastru pentru baieti. Daca-mi permiteti un sfat, uitati de aceasta prostie.

Rosul este culoarea cea mai stimulanta cu putiinta.  Ea excita, provoaca la actiune (mai ales in plan psihomotor), mobilizeaza. Daca aveti o fetita din nastere foarte activa, sa-i puneti prea mult rosu imprejur este totuna cu a-i da insomniacului o cafea la miezul noptii.

Albastrul este cea mai rece dintre culori. In cantitati moderate e benefica, deoarece e  odihnitoare, incetineste ritmul activitatii si calmeaza. Insa, daca se face exces, atunci scade tonusul muscular, presiunea sanguina, provoaca depresie si… constipatie. Deci, daca aveti un pusti caruia-i dati medicamente pentru ca sa se duca la oala, nu-l imbracati numai in albastru! Il constipati si-l faceti si depresiv…

Ca o regula generala, tuturor copiilor le plac culorile calde si pastelate, insa niciun nu sufera maniile: baietii n-ar vrea o camera exclusiv albastra, iar fetele n-ar putea ramane cu mintea intreaga intr-una complet rosie. Combinati-le inteligent, avand grija sa obtineti un ambient linistitor, in care sa se armonizeze podeaua, peretii, mobilierul si perdeaua.

 Si nu va feriti de alb! Este o culoare foarte frumoasa si, mai ales, foarte utila in camerele mici, pe care le „deschide” fantastic!

Nu faceti exces de postere sau figurine dintr-acelea care se lipesc pe pereti, foarte intens colorate; daca puneti doar una sau doua copilul va fi atras de ele, daca sunt prea multe il vor obosi si se va tinde sa le ignore.

 

Articole similare

Schimbari multiple pentru o ambianta noua

Elena Virlan

Piatra – un finisaj excelent pentru baie

Ana Mincu

Renovarea bucatariei cu buget mic

Elena Virlan

Lasă un comentariu