Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Ce avantaje au acoperisurile verzi?

Sigur ai auzit foarte des despre aceste “acoperisuri verzi”, dar poate nu intelegi de unde vine tot acest interes. Ei bine, in afara de un spatiu verde deasupra locuintei, foarte util daca locuiesti in oras, aceste acoperisuri au o serie de avantaje ascunse, pe care nu le stie toata lumea stie.

1. Reducerea consumului de energie folosit la climatizare. Un acoperis verde, cu plante si stratul aferent de pamant, se comporta ca un izolator termic.

2. Reducerea gazelor emanate in urma efectului de sera, deoarece stim cu totii ca plantele produc oxigen. In realitate, plantele verzi descompun dioxidul de carbon in zaharuri, in urma fotosintezei, iar oxigenul este eliminat ca un produs secundar al reactiei chimice.

3. Reducerea efectului de insula urbana de caldura. Vara, in interiorul oraselor, lucrurile se cam incing, iar acoperisurile care se supraincalzesc contribuie la cresterea temperaturii in interiorul oraselor. Prin evapotranspiratie, acoperisurile verzi pot contracara acest efect!

4. Reactie mai buna la intemperii. In cazul futunilor care aduc cantitati mari de apa, un strat inverzit preia din apa cazuta pe acoperis, impiedicand inundarile locale, obtinute in urma ploilor violente.

5. Imbunatatirea calitatii apei de ploaie. Plantele descompun compusii cu factor de poluare din apa de ploaie, asigurand o eroziune mai lenta a straturilor care protejeaza planseul casei.

6. Un habitat nou pentru flora si fauna din zona (pasari, fluturi, albine, polenizare cu plante din imprejurimi etc).

7. Din punct de vedere estetic, un acoperis verde poate da o noua infatisare unei cladiri nu tocmai reusite. In plus, in mediile urbane pline de beton, o oaza de verdeata n-a displacut nimanui vreodata.

8. Cresterea calitatii vietii, aceasta in cazul in care primele 7 motive necesita si o definitie comuna!

 

Articole similare

Materiale de constructie eco

Elena Turcu

Cum construiesti o fundatie solida

Simona Popa

P+1E 04072010

RL online

Lasă un comentariu