Image default
Amenajari Exterioare Gradinarit

Ce arbori plantezi în grădina toamna

Perioada ideală pentru plantarea arborilor, arbuștilor sau chiar a tufelor este toamna. În această perioadă, în pepiniere vei găsi o gamă variată de arbori și arbuști pentru grădina ta.

Dracila

De ce toamna?

Este foarte simplu, până la următoarea primăvară, plantele vor avea timp să se aclimatizeze cu zona și solul în care sunt plantate, în timp ce rădăcinile lor pot crește în pământ cât acesta încă este umed și cald. 

Detalii despre rădăcini

Toamna, chiar până iarna târziu, cei mai mulți arbori pe care îi vei găsi în pepiniere nu sunt plantați în vase. Aceștia sunt scoși la vânzare fie cu rădăcinile goale, fie având bulgărași de pământ pe ele. Poți găsi, spre exemplu, inclusiv arbori ale căror rădăcini au fost tăiate – este o operațiune comună, care se practică pentru a stabiliza planta. 

Indiferent că vei alege un arbore cu rădăcini goale sau unul cu pământ pe rădăcini, trebuie să știi că acestea trebuie menținute umede până în momentul în care le sădești, iar apoi, când a venit momentul sădirii, planta nu trebuie să aibă frunze pe ea (în acest fel planta are timp să se stabilizeze până îi cresc frunzele la primăvară).

Cum alegi plantele cele mai sănătoase

În primul rând, nu cumpăra  arborii din altă parte decât de la o pepinieră, unde angajații de specialitate știu exact cum să îngrijească plantele pe care le dau spre vânzare mai departe. 

Studiază tulpinile și rădăcinile – acestea nu trebuie să fie ofilite, să prezinte urme de infecții sau de dăunători. 

Dacă arborele pe care îl alegi se află într-un ghiveci, atunci răstoarnă-l și studiază-i rădăcina. Aceasta nu trebuie să fie uscată.

Cireș japonez

Ce arbori plantezi în grădina toamna

Pomi fructiferi: măr, păr, prun, dud (pendul sau cel cu frunza mare), vișin, cireș japonez.

Arbori veșnic verzi: tuia, molid argintiu, brad.

Arbori decorativi: carpen, fag (roșu, pendul), oțetar, păducel roșu, salcie creață, ulm (pletos, auriu).

Arbuști: buxus, arțar japonez sau american, Dracila (aurie, de iarnă, pitică, roșie, verde,), Forziția, Magnolia (stalată, roz, galbenă).

Foto: Pinterest

 

Articole similare

Ingrijirea plantelor

RL online

Mic-dejun in mijlocul naturii

casamea.ro

Sa cresti un Bonsai este o adevarata arta

Elena Turcu

Lasă un comentariu