Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Ce alegi: mobila din PAL, MDF sau lemn masiv?

Cand vrei sa cumperi mobila noua, te confunti inevitabil cu incertitudini care tin de textura acesteia, de culori si, nu in ultimul rand, de materialul din care este fabricata.

Desigur, fiecare tip de mobilier are avantaje si dezavantaje, iar decizia depinde in mare masura atat de bugetul disponibil cat si de preferintele personale. In cele ce urmeaza abordam avantajele si dezavantajele tipurilor de materiale, pentru a te ajuta sa gasesti solutia optima.  

Mobilierul din PAL

PAL-ul (placi aglomerate de lemn) este compus din aschii de lemn tocate marunt, amestecate cu clei sau rasini sintetice, presate la cald. Stratul interior al panourilor realizate astfel contine particule grosiere, in timp ce straturile exterioare sunt netede, compuse din particule mai fine. PAL-ul se poate finisa cu o pelicula de melamina, furnir sau diverse lacuri. PAL-ul melaminat se obtine in urma aplicarii mai multor straturi de melamina si hartie impregnata cu modelul sau culoarea finisajului dorit. Melamina ofera o gama larga de culori uni, dar si fibre care imita perfect lemnul.

Avantaje:

– cost scazut, spre deosebire de MDF sau lemn masiv

– gama variata de culori si texturi

– prelucrare relativ usoara, timp de fabricare redus

– potrivit pentru mobila la comanda

Dezavantaje:

– sensibilitate la umiditate

– durata de viata mai scurta decat in cazul MDF-ului

– poate fi folosit doar la interior – soarele si apa il degradeaza

Mobilierul din MDF

MDF-ul (fibra de densitate medie) se fabrica la fel ca PAL-ul, cu diferenta ca lemnul compozit este maruntit mai fin inainte de presare. MDF-ul are densitate mai mare decat PAL-ul, iar suprafata mai fina il face prelucrabil. In cazul MDF-ului, marginile fronturilor pot fi rotunjite, eliminand astfel necesitatea aplicarii cantului – lipsa acestuia confera aspect mai elegant. Suprafata dura si fina permite, de asemenea, decuparea in relief a diferitor modele pe fronturi (tehnica de frezare). Cu ajutorul frezarii se poate imita stilul clasic al mobilierului realizat din lemn masiv. In plus, MDF-ul nu se dilata/contracta precum lemnul natural.

Avantaje:

– duritate mare, comparabila cu cea a lemnului masiv

– prelucrare mai usoara decat in cazul PAL-ului

– rezistenta la umiditate si durata de viata mare

– indicat mai ales pentru mobilierul de baie si bucatarie

– se poate revopsi in cazul in care suprafata a fost zgariata/deteriorata

– dupa frezare MDFul se inobileaza prin infoliere sau vopsire

Dezavantaje:

costuri mai ridicate decat PAL-ul, din cauza prelucrarii mai costisitoare

Mobilierul din lemn masiv

Lemnul masiv este visul oricui isi doreste mobila de calitate. Există mobilă “de serie”,  dar ai și posibilitatea de a o realiza la comandă. Lucrul cu lemnul este mai ofertant pentru un designer – se poate personaliza, iar aspectul este incomparabil.

Avantaje:

– rezistenta si durata de viata foarte mari

– mobila veche din lemn poate fi reconditionata si refolosita

– suporta greutati mari fara a-si modifica forma

– se poate utilzia ca lemn natur sau lacuit

Dezavantaje:

– este foarte costisitor, ceea ce il face inaccesibil multora

– nu poate fi mutat rapid sau des, fiind si greu de modelat in orice forma, spre deosebire de PAL

– poate aparea problema finisării – intr-un mediu cu multă umiditate, de exemplu, este foarte important ca materialele de finisare să fie rezistente. Lemnul trebuie “sigilat” cu aceste materiale, eliminând orice posibilitate ca apa să ajunga la el.

Concluzie:

In cazul in care excluzi din start lemnul natural si ramane sa alegi intre PAL SI MDF, iti recomandam sa folosesti PAL pentru partile mobilei care nu sunt la vedere (compartimentari interioare, structuri de sustinere, pereti laterali ascunsi), si MDF pentru fetele de usi, blaturile si rafturile care sunt in centrul atentiei. Nu uita ca atunci cand iei decizii legate de mobilier este bine sa ai alaturi o persoana specializata, care sa te consilieze.   

Sursa foto:

http://fendhome.com/

http://homerical.com/

Articole similare

Perdelele cu broderie- optiunea perfecta pentru casele elegante

Catalina Coca

Dining intr-un spatiu foarte mic? Se poate.

Elena Virlan

5 idei destepte pentru dormitoare cu putin spatiu

Ana Mincu

Lasă un comentariu