Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

CD si ITKE: Pavilionul tesut de roboti imita performanta structurala a unei cochilii de gandac

Institutul de Design Computational (ICD) si Institutul de Constructie a Structurilor si Design Structural (ITKE) al Universitatii Stuttgart au proiectat si construit un pavilion de fibra de carbon, tesut robotic, a carui structura a fost inspirata de gandaci. Continuand traditia de a construi un nou pavilion in fiecare an, ICD si ITKE au creat un design care exploreaza limitele designurilor biomimetice, cochilii usoare si fabricatia robotizata.

Inca o structura dintre pavilioanele de cercetare bionica a Institutului, aceasta investigheaza performanta structurala a cochiliilor protective ale gandacilor. Acestea s-au dovedit a fi un model potrivit pentru constructii foarte eficiente bazate pe morfologia geometrica a unui sistem din doua straturi si proprietatile mecanice ale compozitelor de fibra naturala.

Intreaga structura este facuta din sticla si fibra de carbon consolidate de polimeri, care au un raport de greutate-putere inalt si potentialul de a genera proprietati diferentiate de material prin intermediul variatiilor de plasament a fibrei.

Modulele dublu curbate au fost produse robotic folosind o metoda de bobinaj robotic fara mijloc. Doua cadre efectoare sunt sustinute de doua brate robotice si servesc pe post de matrite pentru reteaua liniara tensionata de fibre. Sase straturi individuale de sticla si fibra de carbon au fost rasucite peste primul strat de sticla si actioneaza ca o consolidare a structurii, iar restul sunt trase individual prin aranjamentul anziotrop. Robotii au fabricat in total 36 de elemente individuale ale caror principii structurale au fost extrase de la cochiliile de gandaci. Cel mai mare element are un diametru de 2.6 metri si o greutate de doar 24,1 kilograme. Intregul pavilion acopera o zona de 50 de metri patrati si cantareste 593 de kilograme.

 

Articole similare

Evita igrasia: hidroizoleaza corect locuinta!

RL online

Basculantele cu sasiu rigid Terex trec in proprietatea Volvo CE

revista de Unelte si Echipamente

Tipuri de parchet

Ema Brumareanu

Lasă un comentariu