Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Cauzele umiditatii ridicate din locuinte

Excesul de umiditate dintr-o incapere duce la aparitia condensului, iar acesta conduce la aparitia igrasiei. Drept consecinta a acestui fapt este mucegaiul, inestetic si daunator sanatatii noastre si rezistentei constructiilor.

Cauzele umiditatii ridicate dintr-o locuinta sunt multiple si sunt strans legate de modul in care a fost construita locuinta respectiva, dar si in functie de cat de bine este intretinuta si ventilata. Izolarea incorecta a peretilor sau neizolarea lor, infiltrarile de apa, acoperisurile sparte, fisurile din pereti sau tavan, ferestrele neetanse, proasta ventilare a spatiilor in care exista multa umezeala (baie, bucatarie) sunt doar cativa dintre factorii ce declanseaza aparitia igrasiei. Chiar si in cladirile noi poate sa apara igrasia din cauza folosirii unei tehnologii de lucru defectuoase. Daca peretii au fost tencuiti inainte ca apa din betoane sau mortare sa se fi uscat complet, in timp apare igrasia.

Efecte igrasiei

– Primul efect si rapid observabil este de ordin estetic, dar nu si cel mai grav. Petele umede de pe tavan si pereti, insotite apoi de mucegai, creeaza o atmosfera respingatoare in orice casa.

– Umiditatea excesiva din constructii duce la distrugerea materialelor de constructie.

– Stratul de tencuiala are de suferit din cauza umiditatii si, implicit, igrasiei.

– Mucegaiul de pe pereti are efect nefast asupra sanatatii, creand probleme respiratorii si simptome astmatice, provocand tuse. Ultimele studii in domeniu au evidentiat o stransa legatura intre mucegai si depresie.

Prevenirea si inlaturarea igrasiei

– Materialele de constructie trebuie sa fie depozitate in locuri uscate, ferite de ploaie sau roua.

– Hidroizolarea fundatiei si a zidurilor este o alta conditie pentru a preveni aparitia igrasiei.

Daca locuiesti intr-o cladire veche, iar umezeala s-a instalat deja in toata casa sau doar in anumite spatii, cum ar fi baia sau bucataria, iata ce poti face:

– Petele de mucegai se indeparteaza cu o solutie antimucegai.

– Pentru prevenirea reaparitiei mucegaiului, este indicat sa se aplice 1-2 straturi de vopsea cu efect antimucegai.

– Dupa acest demers este necesar ca incaperile sa fie incalzite si ventilate corespunzator deoarece, in caz contrar, igrasia se va instala din nou.

– O modalitate eficienta de a mentine un nivel de umiditate optim in camere o reprezinta folosirea dezumidificatoarelor. Rolul acestora este de a extrage excesul de umezeala si functioneaza astfel: aerul este aspirat de un ventilator puternic, apoi este trecut printr-un sistem de evaporare-condensare, fara ca temperatura sa se modifice. Umezeala se transforma treptat in apa si se colecteaza intru-un bazin cu sistem de supraplin (cu oprire automata si avertizare). Dezumidificatoarele contin si un sistem de control al umiditatii care mentine automat gradul de umiditae dorit.

 

Articole similare

Locuinta S+P+1E 2508

RL online

GEALAN propune solutii inovatoare in montarea ferestrelor

RL online

Ce iti construiesti prin Prima Casa 2?

revista Planul Casei Mele

Lasă un comentariu