Image default
Home

Cativa pasi extrem de simpli pentru o casa mai „verde”

Daca ai inteles ce impact poate sa aiba amprenta ta de carbon, s-ar putea sa-ti fi propus ca anul acesta sa iti transformi casa intr-o locuinta ceva mai „verde”, mai prietenoasa cu natura. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti la tot si sa te muti intr-o casa din lut, din contra, poti sa incepi tranzitia cu pasi extremi de simpli, dar care vor avea impact!

Inlocuieste prosoapele de hartie!

Inainte sa apara in hipermarketuri prosoapele de hartie la un pret foarte accesibil, puteai sa-ti desfasori fara dificultate lucrul la bucatarie cu prosoape textile. Va trebui sa ai cateva pe care sa le schimbi zilnic sau o data la doua zile, in functie de cat gatesti, si sa le speli la sfarsit de saptamana. Insa, daca sunt de buna calitate si dintr-un material absorbant, vor trece ani pana cand va fi nevoie sa investesti in unele noi. In loc sa le arunci, pe cele vechi le poti duce intr-un centru de reciclat materiale textile. Pentru situatiile in care trebuie sa stergi lichide varsate, poti opta linistit pentru o laveta absorbanta.

Opteaza pentru LEDuri

Faptul ca utilizarea surselor tip LED reduce considerabil facturile la electricitate, iar acestea pot functiona pana la 10 ani nu este o noutate. Asa ca nu mai ai niciun motiv sa nu renunti la sursele incandescente. Ce-i drept, va trebui sa faci o investitie initiala putin mai mare, deoarece becurile LED sunt destul de scumpe, insa ea se va amortiza repede, prin scaderea facturilor si a necesitatii de a inlocui becurile arse.

Pont: LEDurile emit o lumina mai rece decat cea a becurilor incandescente. In spatiile in care doresti o lumina mai calda, opteaza pentru surse care au filtre pentru a oferi diferite temperaturi de culoare.

Verifica etichetele atunci cand cumperi un produs

Alegerile pe care le faci sunt principalul mod in care poti sa reduci amprenta de carbon a casei tale. A citi etichetele produselor pe care le achizitionezi este un efort minim pentru a controla sursa obiectelor pe care le aduci in casa. Alege, de exemplu, textile din bumbac organic in locul celor din bumbac simplu, textile din fleece care sunt realizate prin reciclarea sticlelor de plastic sau obiecte din lemn realizate de artizani locali. In acelasi spirit, chiar si atunci cand vine vorba de produse alimentare, alege unele care sunt produse in Romania, nu doar distribuite de firme romanesti. A achizitiona produse fabricate local incurajeaza productia romaneasca si scade amprenta de carbon necesara transportului.

Sursa foto: www.apartmenttherapy.com

Sursa foto: www.ikea.com/ro

Sursa foto: www.led-concept.ro

Articole similare

27 de idei ingenioase de a refolosi dopurile de sticla

Elena Virlan

Ventilarea naturala in locuinte

Elena Virlan

DIY: Cum sa iti faci mobila din paleti

Madalina Constantin

Lasă un comentariu