Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cat trebuie sa fie noul avans pentru un credit ipotecar

Acestora nu li se mareste avansul, ci li se reduce suma maxima pe care o pot lua de la banca.

Sa calculam impreuna avansul si bugetul in care trebuie sa se incadreze locuintele, inainte si dupa intrarea in vigoare a noului regulament al BNR.

PRIMA CASA La un credit de 60.000 euroavansul prin programul guvernamental este de 3.000 euro si va ramane asa. Se schimba insa plafonul de indatorare al familiei care cumpara o locuinta prin acest program: suma maxima imprumutata scade cu aproximativ 30-35%, pentru un credit in euro. Astfel, daca o familie cu doi membri, cu un venit lunar total de 3.000 lei, poate sa cumpere acum o locuinta de circa 60.000 euro, cu un credit pe 30 ani, peste cateva luni va putea sa cumpere cel mult una de 35.000-40.000 euro. Daca insa astazi o familie cu doi membri are venituri lunare de circa 2.000 lei, poate cumpara acum un apartament nou, de 37.000 euro, in ansamblul Metropolitan Residence. Dupa noile norme ale BNR nu se va mai putea incadra insa in bugetul unei locuinte noi.

CREDITE IPOTECARE IN EURO Daca insa cumparatorul unui apartament de 60.000 euro vrea sa  il cumpere printr-un credit in euro, negarantat de stat va fi obligat sa aiba pusi deoparte cel putin 18.000 euro, pe care sa ii dea ca avans.

Pentru un credit ipotecar in euro, pentru o casa la cheie in zona de sud a Capitalei, de 100.000 euro, avansul minim trebuie sa fie de 30.000 euro, iar pentru o vila de 150.000 euro, avansul minim trebuie sa fie de 45.000 euro (echivalentul unui apartament nou de doua camere, in aceeasi zona).

CREDITE IPOTECARE IN LEI Daca insa solicitantul finantarii ipotecare alege un credit in lei, suma economisita pentru avans se reduce la jumatate(echivalentul in lei a 9.000 euro, pentru un credit in lei echivalentul a 60.000 euro). Exista insa un revers al medaliei, avertizeaza expertii financiari, pentru ca per total suma rambursata va fi mult mai mare.

De asemenea, BNR a modificat si conditiile de acordare a creditelor de consum, folosite de multe ori pentru a completa avansul pentru un credit ipotecar. La creditele de consum se reduce perioada maxima de creditare la 5 ani, de la 20-25 ani, ceea ce inseamna un salt de patru-cinci ori al ratei lunare.

O alta modificare vizeaza gradul de indatorare al familiei, adica suma maxima pe care o poate imprumuta aceasta in functie de venituri. Si aici se va tine cont de moneda in care este luat creditul.

In cazul creditelor contractate in euro sau in alte valute se va accepta un grad mai mic de indatorare, cu aproximativ 30-35%, fata de creditele contractate in lei. Acest lucru va conduce la diminuarea sumei maxime pe care o vor putea imprumuta aplicantii in cazul creditelor contractate in euro. In prezent, gradul mediu de indatorare este de 50-55%, indiferent de valuta creditului“, explica Traian Stancu, Chief Operatig Officer, KIWI Finance.

 Noile conditii pentru avans

Avansul solicitat de banca va fi diferentiat la achizitia de imobile, in functie de valuta in care se va contracta creditul, conform propunerii BNR, astfel:

· 15% avans minim pentru creditele contractate in lei
· 30% avans minim pentru creditele contractate in euro
· 40% avans minim pentru creditele contractate in alte valute

Regulamentul va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, cel mai probabil.

Articole similare

Cum poți verifica dacă pavajul a fost corect montat

casamea.ro

In Bucuresti, se vand 20.000 locuinte pe an. Din acestea, doar 15% sunt noi

Maria Seder Neda

Brasovul, in topul investitiilor straine

revista Planul Casei Mele

Lasă un comentariu