Image default
Legislatie Solutii Constructive

Cat mai costa un teren la munte: Romania vs Bulgaria

Cele mai scumpe terenuri din statiunile montane din Romania sunt cele din Sinaia, unde, potrivit agentiei imobiliare Mervani, pretul mediu este de 204 euro/mp. Aici exista insa terenuri care ajung la aproximativ 1.000 de euro/mp. Astfel, o parcela de 1.509 mp aflata la cota 1.900 costa nu mai putin de 994 de euro/mp, in timp ce preturile terenurilor din centrul statiunii ajung la 876 de euro/mp. Pe locurile imediat urmatoare in clasament se afla localitatile: Busteni – 183 euro/mp, Azuga – 175 euro/mp, Predeal – 174 euro/mp, Campina – 83 euro/mp, Bran – 61 euro/mp, Breaza – 49 euro/mp, Cornu – 45 euro/mp, Rasnov – 37 euro/mp, Valea Doftanei – 22 euro/mp si Telega – 15 euro/mp.

In Bulgaria, cel mai scump teren de la munte costa 335 de euro/mp

“In statiunea montana Bansko, preturile terenurilor sunt cuprinse intre 50 si 150 de euro/mp. Desigur, sunt si proprietati mai scumpe, insa, in mod cert, acestea sunt supraevaluate. In orice caz, piata nu este una activa, iar interesul investitorilor este scazut”, a precizat Polina Stoykova din partea Bulgarian Properties.

Cu toate acestea, un teren de 415 mp aflat in Bansko, la doar cinci minute de Gondola, este pe piata la pretul de 335 euro/mp. O alta parcela, de 2.059 mp, din aceeasi statiune, se vinde cu doar 80 euro/mp.

In cealalta statiune montana foarte cunoscuta, Borovets, numarul terenurilor scoase la vanzare este foarte mic, din cauza ca localitatea face parte dintr-un parc national. In prezent, pe site-ul Bulgarian Properties exista un singur lot, de 10.000 mp, care costa 222 euro/mp. In schimb, in cel mai apropiat orasel, Samokov, preturile terenurilor sunt cuprinse intre 20 si 60 de euro/mp.

Nici in Pamporovo, o alta statiune bulgareasca luata cu asalt de schiori pe timpul iernii, nu prea exista terenuri de vanzare, intrucat face parte, de asemenea, dintr-un parc national. In general, aici preturile parcelelor sunt cuprinse intre 80 si 200 de euro/mp. Singurul teren disponibil in prezent aici masoara 5.862 mp, este situat la 150 de metri de centrul statiunii si la 60 de metri de partii, si costa 125 euro/mp.

Articol publicat in numarul din iulie-august al revistei Planul Casei Mele

Articole similare

Termoizolarea casei poate reduce cheltuieleile cu pana la 50%

Costel Popa

Indatoririle propriearului

Dan Mazilu

Cum protejezi acoperișul tip terasă circulabilă de ploile toamnei

casamea.ro

Lasă un comentariu