Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Casele ecologice sau locuintele prietenoase cu natura

Datorita consumului redus de energie, dar si a impactului negativ redus pe care il au asupra mediului, casele ecologice au devenit o moda in toata lumea. Casele din lemn sunt de departe cele mai populare, insa la ora actuala se construiesc locuinte ecologice si din alte materiale, cum ar fi bambus, hartie, argila etc.

Constructia caselor trebuie sa satisfaca cerintele actuale in materie de eficientizare si conservare a energiei. Astfel, locuintele ecologice consuma cu 25% mai putine resurse decat cele obisnuite si au un impact negativ mai scazut asupra mediului. Ele sunt realizate din materiale conventionale si proiectate sa utilizeze in mod eficient resursele de energie electrica, apa etc. Cladirile „naturale“ reprezinta un alt concept de constructie ecologica, care valorifica, dupa cum se poate deduce, materialele naturale (lemn, piatra, bambus, argila, paie, stuf etc.) sau netoxice, regenerabile sau reciclate (metale, panouri din lemn, anvelope uzate).

In categoria caselor ecologice se mai inscriu casele pasive – fara consum de energie – si cele care au un consum foarte redus de energie termica. Prin acest sistem, costurile de incalzire iarna si cele de racire vara sunt reduse cu 50-58%. Energia este economisita si prin izolarea instalatiilor de incalzire si de apa curenta. Tevile pot fi ingropate in polistirenul peretilor interiori sau introduse in canalele speciale ale sistemului.

Pe langa materialele speciale, o casa ecologica trebuie sa aiba o anumita orientare catre soare si o fundatie nu foarte adanca. De asemenea, trebuie sa imite un ecosistem natural in care toate componentele sa fie in conexiune. Specialistii in domeniu afirma ca, in construirea unei astfel de locuinte, nu este important ca materialele sa fie foarte ieftine, ci eficiente.

Articole similare

Cum innoim un spatiu vechi

casamea.ro

Proiect de casă neogotică: P+1E, 121 mp

Alina Boicu

10 modele de foisoare pe care ti le-ai dori in gradina

Elena Virlan

Lasă un comentariu