Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Casele din lemn: argumente pro şi contra

Este o idee bună să investești într-o casa de lemn pentru a o transforma în locuința permanentă sau ar fi mai bine ca o astfel de construcție să fie utilizată doar ca locuință temporară?

Haideți să vedem care sunt avantajele și dezavantajele caselor din lemn, în comparație cu cele de zidărie.

Avantajele caselor din lemn

Prețul unei case/vile din material lemnos precum fag sau brad este mai mic și, în plus, dacă nu îți place cum decurge proiectul, poți oricând să faci mici ajustări. În comparație cu cărămida, piatra sau betonul, construcțiile din lemn înseamnă economie de timp și implicit de bani.

Timpul de execuție a unei case din lemn este cu circa 2-3 luni mai mic decât în cazul unei case pe zidărie. În plus, oricine a vizitat un șantier al unei case din lemn în construcție a observat cantitatea redusă de deșeuri care rezultă în urma montajului.

Lemnul este bun izolator termic. Acesta menține temperatura constantă, astfel că pe timpul verii te vei bucura de racoare, iar în timpul iernii casa ta va fi călduroasă.

O casă din lemn are rezistență seismică sporită – lemnul conferă elasticitate structurală.

Casele din lemn de cherestea de brad pot fi construcții ecologice și respectă cele mai înalte standarde în această privință. Iar impactul pe care îl are constructorul asupra mediului e minim.

Lemnul nu degajă radioactivitate, nici electricitate statică, fiind totodată un bun reglator termic și hidrometric. Din acest motiv casele de lemn sunt considerate sănătoase.

Dezavantajele caselor din lemn

Au inerție termică scăzută. Pentru condiţiile climatice din ţara noastră este recomandată utilizarea unor elemente de închidere cu inerţie termică mare şi medie. Casele  cu elementele de închidere care au inerţie termică mică (precum cele din lemn) sunt recomandate în cazul clădirilor cu ocupare temporară sau al celor cu ocupare discontinuă.

Au rezistență scăzută la incendiu. Lemnul este un material inflamabil și necesită măsuri de protecție speciale contra incendiilor.

Lemnul este afectat de variațiile de umiditate. Variația cantității de umiditate conduce la contragere și umflare, iar umiditatea care depășește limita de saturație a fibrei favorizează dezvoltarea paraziților, provocând putrezirea lemnului. Măsurile de evitare a putrezirii lemnului vizează atât distrugerea sporilor de ciuperci prin antiseptizarea lemnului (tratamente chimice), cât și reducerea umidității prin uscarea lemnului sau izolarea acestuia de surse care ar spori umiditatea.

Izolația fonică este redusa. Spre comparație, la o casă cu planșee din beton izolația fonică este realizată prin masa relativ ridicată a structurii de rezistență (peste 300kg/mp) precum și prin elementele de pardoseală și tavan.

Cheltuielile energetice sunt mai mari pentru încălzire și racire. Pentru o locuință permanentă, din cauza inerției termice mici a unei case din lemn, consumul de energie este mai mare în comparație cu o casă de zidărie cu același coeficient global de izolație termică.

Sursa foto

http://www.kateximeurope.com/

http://www.dinner-deals.com/

Articole similare

Cat te costa amenajarea unei mansarde? Iata ce spun arhitectii

comunicat de presa

Cum obtii eficienta energetica a aparatelor de aer conditionat

comunicat de presa

Modificari ulterioare avizarii proiectului

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu