Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Casele din lemn, cele mai rezistente la cutremure

In caz de cutremur, exista un tip de constructie care rezista cu brio undelor seismice, indiferent de tipul lor de actiune. Aceasta este casa din lemn, care, pe langa o serie numeroasa de alte avantaje, poate face fata unei miscari saeismice de pana la 8 grade pe scara Richter.

Dintre catastrofele naturale cele mai frecvente in tara noastra, cutremurele sunt cele care pot produce cele mai mari pagube, atat materiale cat si umane. Ele sunt imposibil de prevazut, prin urmare viata noastra depinde, de cele mai multe ori, de rezistenta casei in care locuim.

Pentru a intelege de ce este atat de greu ca inginerii sa gaseasca solutii optime pentru a asigura rezistenta la cutremure a structurilor, trebuie sa intelegem cum actioneaza ele. In Romania, cutremurele care produc cele mai mari pagube sunt cele cu epicentrul situat la adancimi medii sau mari si sunt cauzate de miscari ale placilor tectonice. Undele transmise de acestea nu sunt identice la fiecare miscare seismica, ci pot actiona pe mai multe directii.

Elasticitatea lemnului ajuta la preluarea undelor seismice

Casa ta trebuie sa reziste, astfel, la vibratii pe mai multe directii, cladirea putandu-se misca vertical, orizontal sau chiar in ambele sensuri, alternativ. Din acest motiv, materialele elastice sunt cele care pot asigura o rezistenta mai mare a casei. 

Tocmai acesta este si atributul care face locuintele din lemn mult mai rezistente la miscarile pamantului: elasticitatea. Lemnul, fiind un material elastic, preia unda de soc si se deformeaza. Pana la un punct, deformarea acesteia este reversibila, exact ca atunci cand indoi o rigla de lemn, iar aceasta revine la forma initiala. Acelasi fenomen se intampla si in cazul metalului.

In schimb, constructiile din beton sau caramida sunt rigide, actiunea undelor de soc ducand la craparea si, ulterior, la ruperea structurilor. In plus, betonul, de exemplu, rezista doar la compresiune. Pentru rezistenta pe directie orizontala se utilizeaza armatura din metal, care are proprietati elastice. 

Greutatea mica a lemnului – un avantaj

Un alt avantaj al caselor de lemn este dat de imbinarile dintre elementele de lemn, elastice si ele, care fac elementele constructiei sa se comporte ca un tot unitar. Mai mult, rezistenta la cutremur este data si de masa cladirii, lemnul fiind usor. Din aceasta perspectiva, o structura de lemn are un raport bun intre greutatea proprie si rezistenta constructiei. 

Pentru a asigura rezistenta casei de lemn la cutremure de pana la 8 grade pe scara Richter, lemnul trebuie sa fie pregatit corect, conform standardelor in vigoare, iar elementele folosite la imbinari sa fie tot din materiale flexibile, fie lemn (ca in trecut, la casele traditionale), fie metal. De asemenea, imbinarile acestora trebuie sa fie plane, fara a genera discontinuitati. 

Sursa foto: www.pinterest.com

Articole similare

Ce este “caramida din aschii de lemn si beton”

Dan Mazilu

Solutie ieftina si moderna: garduri din piatra fara zidire

Ana Mincu

Sursa de incalzire alternativa – semineu futurist

Elena Turcu

Lasă un comentariu