Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casa traditionala din Coreea!

Aceasta teorie consta in determinarea locului potrivit pentru o constructie, astfel incat aceasta sa poata primi cea mai mare binecuvantare de la natura. Pozitia cea mai favorabila pentru o constructie era orientarea spre sud, avand o zona muntoasa in spate si o apa curgatoare in fata. Capitala tarii a fost mutata la Seoul, in 1394, tocmai din aceste motive.

Casa coreeana traditionala este asemanatoare cu casele din timpul regatului Joseon (1392-1910) si cu casele care s-au dezvoltat in acea perioada. Casa cea mai simpla are forma dreptunghiulara, este alcatuita dintr-o bucatarie si o camera, si are acoperisul din paie. Familia este conditionata de spatiu sa traiasca laolalta, motiv pentru care obiceiurile se transmit usor de la o generatie la alta, disciplina si controlul asupra unor etape necesare pregatirii in viata fiind parcurse de cei tineri mult mai usor decat la alte popoare, unde „independenta” este cuvantul de ordine.

Odata intrati in camera, nu gasim mult mobilier. Uneori, mobila este folosita pentru decorarea camerei, alteori, doar pentru utilizari. Majoritatea caselor traditionale coreene au doar sifonier, unde oamenii isi tin hainele.  Deci, de fiecare data cand intri intr-o camera coreana, vei observa ca este goala, insa pentru menajera este o bucurie, deoarece e mai usor de facut curatenie.

Bucataria este de obicei in afara casei mai ales daca vorbim de una traditionala.  Asta datorita sistemului de incalzire prin podele. Cu mult timp in urma, caldura era foarte scumpa, de aceea in camerele de langa casa se organiza bucataria. Chiar si casele traditionale modernizate au bucatariile afara.

In Coreea oamenii au putin teren de aceea s-au obisnuit sa-l foloseasca cu intelepciune. Deci, cand aveau o parcela mica de teren, vroiau sa iasa totul perfect si placut pentru toata lumea. Atunci cand faci o curte mica in spatele casei, nu se pot bucura toti membrii familiei, asa ca au facut casa in jurul curtii. Astfel, daca te duci in camera ta, nu te vezi cu ceilalti, dar daca te duci la bucatarie, te poti intalni cu membrii familiei, iar curtea devine astfel un punct de intalnire.

Peste tot se foloseste hartia, atat in interiorul casei, cat si la obloane si usi, pe exterior.  Bineinteles ca orice tip de hartie este sensibila la umezeala. Din aceasta cauza exista acest stil de acoperis, iesit mai mult in afara casei si un pic ridicat. Astfel, chiar si in cazul unei ploi torentiale, apa nu ajunge sa atinga hartia. Inauntru, pentru pereti, se foloseste foarte mult tapet de hartie, dar este traditional, fara prea multe culori, deoarece nu vor sa utilizeze chimicale in casa. Pentru infrumusetare, lemnul ramane natural.

Daca mobila este deteriorata, se poate repara. Oamenii sunt mandri sa pastreze aceasta mostenire de la o generatie la alta. O asemenea casa si mobila se pastreaza pentru un timp indelungat. O casa traditionala poate fi folosita de stra-stranepoti.

Un apartament obisnuit, de aproximativ 100 mp, costa circa 3 milioane de dolari, pentru ca intr-o astfel de locuinta traiesc concomitent aproximativ 4 generatii. Fiind pe o peninsula muntoasa, terenurile au valoare mare, nu exista nici macar o bucatica de spatiu neexploatat.

In dormitoarele mai noi vezi pat, altfel se doarme pe jos, cu o perna din fibra impletita, foarte tare, menita sa sustina ceafa, nu sa te afunzi in ea. La masa de asemenea nu se folosesc scaune, ci perne pe care stai intr-o pozitie oarecum de umilinta, plecat in fata unei divinitati si a mancarii pe care o ai in fata.

In Coreea, totul se rezuma la simplitate. Nu avem o varietate de haine pe care sa le schimbam in fiecare zi, deci aceste haine sunt pentru iesit, stat in casa sau munca. Pare un pic mai greu, dar in Coreea, cele mai importante sunt manierele”.

Articole similare

O vila din secolul 19

Luana Ibacka

Poufuri si perne in loc de scaune

Elena Turcu

Ingeniozitatea iti va fi premiata!

RL online

Lasă un comentariu