Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casa moderna la Timisoara cu spatiu verde interior

Casa Simedrea este construita in 2008 intr-o zona rezidentiala recent dezvoltata la periferia orasului Timisoara. Cei 280 mp de suprafata desfasurata sunt destinati unei familii tinere cu doi copii si organizeaza spatiile in regim parter + mansarda.

Primul aspect care se remarca atunci cand vezi Casa Simedrea este intrepatrunderea de finisaje de la exterior: caramida aparenta in zona parterului si tencuiala alba la nivelul mansardei. Prin modul in care a fost gandita, constructia are aspect de fortareata. Desi deschisa spre exterior cu ferestre destul de generoase, senzatia este ca nu poti patrunde prea usor inauntru, in intimitatea familiei.

Pentru a accentua acest lucru, peretii parterului se dubleaza ca limite exterioare, generand o curte de primire deschisa, insa ascunsa privirilor curioase din exterior. Daca in majoritatea caselor spatiul intermediar intre exterior si interior este holul de intrare sau vestibulul, la Casa Simedrea arhitectii pun in dificultate accesul in interiorul locuintei. Vizitatorul trebuie sa parcurga spatiul exterior al curtii, un spatiu exterior inchis pe 3 laturi care il indreapta spre curtea de primire, apoi curtea propriu-zisa de acces, holul si abia de acolo pot patrunde in camerele de zi.

Zonele de zi si de noapte separate pe etaje

Proiectantii de la SODA architects au optat pentru separarea zonei de zi si a zonei de noapte pe inaltime, pentru o utilizare cat mai confortabila a locuintei. Astfel, parterul adaposteste bucataria, dining-ul, living-ul, biroul/biblioteca de studiu si spatiile tehnice (garajul si centrala termica).

Accesul spre etajul – mansarda se realizeaza pe o scara metalica cu trepte din lemn vizibila din living. Elementul care surprinde este zona de sub scara care a fost utilizata pentru o zona verde interioara – gazon plantat pe un substrat de pamant. Apreciem ca este o modalitate interesanta de a da un sens spatiului greu de utilizat de sub scara si de a aduce putina natura in interiorul locuintei.

Cum sa aduci natura in casa

La etaj, capatul scarii ajunge intr-un al doilea living – un spatiu de zi izolat de cel al parterului in care copiii pot avea activitati proprii intr-o zona mai intima. Din acest living se descrie un hol de distributie care inlesneste accesul spre cele 3 dormitoare: cel matrimonial si cate unul pentru fiecare copil.

Un aspect care ne-a incantat la aceasta casa si care nu este vizibil cu ochiul liber este sistemul tehnic folosit pentru fatada din caramida aparenta. Pentru o mai buna izolare termica dar si pentru a evita riscul de umezeala, caramida aparenta este fixata cu tije metalice de peretele structural din caramida cu goluri, lasand astfel un strat de aer ventilat intre cele doua.

Sursa foto: www.arhiforum.ro

Articole similare

Motivele traditionale, „vedete” in amenajarile actuale

casamea.ro

Decor natural si atmosfera cozy intr-o casa fermecatoare

Elena Virlan

Idei la rece

RL online

Lasă un comentariu