Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casa la Lipanesti, inspirata de o locuinta din Germania

Dupa ce a locuit vreme de mai multi ani intr-o casa situata intr-un cartier aglomerat din centrul Ploiestiului, proprietarul acestei case a decis sa isi construiasca o casa la fel de confortabila intr-o zona mult mai linistita, unde aerul este curat, iar serile de vara mult mai racoroase.

Proprietarul ne-a povestit ca aceasta casa este un proiect in care a pus foarte mult suflet. “Inainte locuiam intr-o casa mai frumoasa, in Ploiesti, dar care era situata intr-o zona aglomerata, cu vecini zgomotosi. Am stat acolo mai multi ani, pana in momentul in care am inceput sa vin in weekenduri la Lipanesti, in compania prietenilor. Aici aveam acest teren, achizitionat in urma cu mai multi ani. La inceput nu stiam ce voi face cu acest lot, dar in scurt timp am realizat ca este locul in care imi doresc sa traiesc”, ne-a povestit proprietarul.

Si nici nu avea cum sa fie altfel, tinand cont ca localitatea s-a dezvoltat extrem de repede, avand o infrastructura la standarde europene. “La doi pasi de casa se afla un centru medical si terenurile de sport, iar in oras ajung in jumatate de ora. In aceste conditii, mi-am spus ca nu am niciun motiv sa raman in vechea casa, in conditiile in care ma pot refugia in fiecare seara in propria oaza de liniste”, ne-a mai povestit proprietarul.

Pentru cei sceptici in ceea ce priveste construirea unei case permanente in localitati situate in aproprierea marilor orase, acesta a enumerat mai multe avantaje ale unei astfel de alegeri: “In primul rand, aici loturile de teren sunt mari, iar casele vecinilor destul de departe, asa ca te poti bucura de intimitate si de liniste in propria curte.

Totodata, costurile la utilitati sunt mai mici. La fel si impozitul pe proprietati.” Asa a inceput povestea casei de la Lipanesti, al carei proiect a fost inspirat de o locuinta din Germania. “Am vazut mai multe poze cu o locuinta din Germania, care mi-a placut foarte mult, iar in colaborare cu constructorul am adaptat proiectul si in functie de preferintele mele. Locuinta este construita pe structura de lemn stratificat, in sistem nemtesc. Aceasta solutie constructiva costa peste 750 de euro pe metru patrat, in conditiile in care o casa din caramida costa in medie 450 de euro pe metru patrat. Cand am inceput lucrarile, lumea era sceptica in legatura cu constructiile pe structura din lemn, desi acest sistem este tot mai popular in intreaga Europa. Acum, lucrurile s-au schimbat, iar casele din lemn au castigat tot mai mult teren si la noi in tara, pentru ca proprietarii au inceput sa se convinga de beneficiile de necontestat ale acestui sistem”, a mai spus proprietarul, care a adaugat ca pentru ridicarea casei a adus toate materialele din Germania.

Casele construite pe structura din lemn stratificat se particularizeaza prin calitatile termo si fonoizolatoare ale planseelor, asa ca in ele iarna va fi cald, iar vara racoare. Asa se explica de ce proprietarul acestei locuinte nu si-a montat niciun sistem de aer conditionat, realizand ca nu ii va fi util niciodata. Tehnologia folosita pentru izolarea constructiei pe structura de lemn stratificat impiedica schimbul de temperatura cu exteriorul, pastrand astfel in foarte mare parte caldura optima din casa.

Casa este construita in apropierea raului Teleajan si a unei paduri, cu curenti foarte puternici care aduc in curte aerul proaspat de acolo. Asa se explica de ce chiar si in zilele caniculare aici este mai racoare cu 6-7 grade Celsius decat in oras. In serile de vara, pentru a putea sta in foisor pana mai tarziu avem nevoie de paturi sau hanorace”, ne-a povestit proprietarul.

In ceea ce priveste interiorul casei, gazda noastra spune ca de compartimentare s-a ocupat personal impreuna cu inginerul constructor, in timp ce amenajarea a lasat-o in seama unui designer cu care a lucrat foarte bine. “Am vrut o casa aerisita, simpla, functionala, moderna, cu totul la indemana”.

La capitolul erori pe care daca ar putea sa o ia de la capat nu le-ar mai repeta, gazda noastra ne-a spus – dupa un scurt timp de gandire – ca acestea sunt extrem de putine si remediabile. “Daca as putea da timpul inapoi, cu siguranta nu as mai pava aleile pietonale cu lemn, desi sunt estetice. Motivul este simplu: lemnul s-a stricat usor din cauza sistemului automat de irigatii – apa uda pe anumite portiuni aleile de doua ori pe zi. Imaginati-va ca acest lemn, desi este tratat corespunzator pentru a face fata cu brio umiditatii, este stropit de doua ori pe zi, dupa care este batut de soare cateva ore. In aceste conditii, in mod normal a inceput sa se degradeze, asa ca iau in calcul tot mai serios varianta inlocuirii lui cu o solutie mult mai rezistenta”, ne-a povestit proprietarul.

 

Articole similare

Caminul – august 2005 online doar pe www.casamea.ro

RL online

Revista Casa Mea – Februarie 09

RL online

Leu 24 – 30 noiembrie

RL online

Lasă un comentariu