Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casa in Laponia, tara lui Mos Craciun

Din departare, Vila Valtanen pare o casa contemporana, cu design minimalist, poate putin rece ca infatisare si cu invelitoare de metal inchis la culoare. Daca te apropii, insa, descoperi ca locuinta proiectata de Arkkitehtitoimisto Louekari este construita dupa metode cat se poate de traditionale si utilizeaza cel mai la indemana material – lemnul.

Ati fost vreodata la muzeul satului? Daca da, atunci veti recunoaste chertarea tip coada de randunica care este folosita si la Vila Valtanen (se pare ca si in arhitectura traditionala finlandeza gasim principii de constructie asemanatoare cu cele romanesti) si care subliniaza atat de frumos ancadramentele usilor si muchiile peretilor interiori. Tot traditionala este si metoda extinderii stresinii ca o rama in jurul constructiei pentru a proteja de ploaie.

Construita din lemn, casa sta bine la capitolul confort termic, iar optiunile functionale din interior sunt o invitatie la relaxare: o camera de locuit, o sauna si un depozit de lemne pentru incalzit. Interiorul, insa, n-ar fi nimic fara peisajul superb in care este ridicata aceasta vila, iar arhitectii au stiut perfect cum sa profite de natura.

In primul rand, casa sta pe o platforma circulabila unde, in zilele frumoase, poti iesi la o “baie de soare”, ca pe orice terasa obisnuita. Platforma, dar si golurile destul de generoase, alungite, privesc deasupra padurii ce se intinde in fata constructiei, profitand de o denivelare existenta pe teren. Restul golurilor vitrate, minime, deschid si ele perspective spre natura din jur si sunt pozitionate in functie de activitatea desfasurata in apropierea lor.

Noi am da o fuga pana in Laponia Craciunul acesta, macar de ne-ar primi cineva sa stam in Vila Valtanen o noapte, doua. Ce spuneti, veniti cu noi?

Articole similare

Spatii de depozitare in baie

casamea.ro

Acasa la Ilie Nastase

Luana Ibacka

Cum sa-ti alegi covorul?

RL online

Lasă un comentariu