Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casa de vacanta transformata in pensiune

Familia Groza nu numai ca intelege, dar a si analizat cu atentie argumentele ambelor tabere atunci cand a inceput sa cocheteze cu ideea de a construi o casa de vacanta. Pe de o parte cei patru membrii ai familiei, pasionati de schi, isi doreau tare mult sa aiba o casuta de vacanta undeva, la munte. Pe de alta parte constienti ca vor putea sta acolo mai mult de doua luni pe an, se gandeau ca ar trebui sa gaseasca si plateasca pe cineva pentru a avea grija de imobil in perioada in care lipseau.

A fost o decizie la care ne-am gandit foarte mult, insa dorinta de a avea o casa de vacanta la munte a fost foarte puternica. Putem spune ca pana la urma totul a pornit de la dragostea pentru schi. Pe langa faptul ca poti merge la munte oricand, fara sa te gandesti ca nu gasesti cazare, avantajele majore ale unei case de vacanta sunt ca poti veni impreuna cu prietenii si ca, de sarbatori, nu trebuie sa cheltuiesti o avere pentru a sta trei-patru zile la munte”, povesteste Oana Groza.

Pe langa pasiunea pentru schi a contat si faptul ca familia detinea un teren de 600 mp in Predeal, in vecinatatea complexului de partii. Decizia fiind luata, tatal Onei s-a interesat in legatura cu procedurie care trebuiau urmate si a inceput sa umble pentru a obtine actele necesare. A stat de vorba cu tot felul de oameni, a auzit o multime de povesti si planuri si, pragmatic din fire, a inceput sa se gandeasca la casa de vacanta ca la o afacere. „Tata a venit cu propunerea ca in loc sa construim o casa mica, doar pentru noi, sa facem o pensiune. Pana la urma, Predealul este o statiune, in care vin multi turisti, tot anul, asa ca ne-am gadit ca ar fi o miscare buna. Astfel propunerea tatalui meu a fost aprobata in unanimitate”, isi aminteste Oana.

Casa arata ca cele din statiunile montane din Austria

In ceea ce priveste proiectul, proprietarii stiau exact ce voaiau: o casa care sa arate precum cele din statiunile montane din Austria. Astfel, dl. Groza a contactat un arhitect si a comandat un proeict dupa modelul austriac. Apoi au facut demersurile necesare pentru contractarea unui credit. Asa se face ca in sase luni de la luarea deciziei au inceput lucrarile. Binenteles ca nu au lipsit peripetiile. In cazul familiei Groza, problemele au fost cauzate de faptul ca terenul era in panta; o panta pe care nu au putut sa o nivele asa cum ar fi vrut, astfel incat a fost necesar sa faca mici modificari proiectului initial.

In 2007 pensiunea a fost gata. Vila Stil, asa cum si-a botezat familia Groza casa de vacanta transformata in pensiune, este foarte spatioasa, avand o suprafata totala de 400 mp dispusa pe parter si doua etaje. Capacitatea casei este de patru camere duble si trei apartamente in care pot locui cate patru persoane. Acestea ofera oaspetilor toate facilitatile necesare: grup sanitar, apa calda, incalzire cu centrala proprie, telefon, frigider, televizor, balcon. De asemenea vila ofera clientilor un salon pentru servirea mesei, bucatarie complet utilata, parcare privata, sala de festivitati sau receptii, precum si o zona de relaxare cu billiard si tenis de masa. In plus, in curte exista si un gratar pe care turistii il pot folosi dupa bunul lor plac.

Familia Groza are acum casa de vacanta la care a visat, insa daca ar fi sa o ia de la capat, ar mai schimba cate ceva. “In mod cert am schimba sistemul de incalzire si finisajele. Spun asta pentru ca centrala pe care o avem acum consuma foarte mult, iar holurile, plus sala de mese sunt cam greu de incalzit. Cat despre finisaje, cred ca am alege altceva. Mai bun si poate chiar mai ieftin. Experienta ne-a aratat ca, in Romania, mai scump nu inseamna neaparat mai bun” explica proprietarul.

Articol publicat in numarul din iulie-august al revistei Planul Casei Mele

Articole similare

Lectia frantuzeasca de stil

Ion Diamandi

Mobilier de birou – ergonomic, functional, inteligent

Olivia Vereha

Becuri LED vs becuri economice

casamea.ro

Lasă un comentariu