Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Casa cu tunel, destinatia Tokyo

Te-ai gandit vreodata cum ar fi sa treaca un tunel prin casa ta? Probabil ca nu, insa arhitectului japonez Makiko Tsukada i s-a parut o abordare cel putin interesanta, care merita explorata.

Pretextul a fost terenul casei, plasat in capatul unui “drum inchis” (intersectie in forma de T), iar arhitectul si-a imaginat ca acea strada infundata isi poate continua traseul printr-un tunel aflat la partea inferioara a casei nou proiectate. Pentru ca un concept nu este reusit daca nu este dus si pana la capat, prima portiune a tunelului gazduieste (cum altfel?) parcarea.

“Intentia noastra de design a fost sa oferim strazii o extensie vizuala, ca si cum am crea o intersectie virtuala”, spune Tsukada, pentru dezeen.com.

Restul parterului si etajul 1 sunt conformate in functie de taietura semicirculara a tunelului, generand existenta unui plafon plutitor din metal, dar si utilizarea spatiilor ramase ca bucatarie, loc de luat masa sau chiar un luminator de 3 etaje, cu o mica gradina.

“Configuratia de tunel vrea sa activeze ambele spatii: “uchi” (in tunel) si “soto” (in afara tunelului). Partea deschisa a sfertului de cilindru este inchisa cu sticla. Interiorul tunelului contine 2 cutii care gazduiesc dormitorul si toaleta aferenta. Dormitorul este inchis prin ecrane, iar tavanul este deschis, ca si cum ai vedea un tunel stand pe acoperis. Cand urci scarile ti se dezvaluie intregul spatiu “soto” (in afara tunelului), oglindirile si materialele care plutesc dand senzatia unui spatiu suprarealist”, explica arhitectul.

Makiko Tsukada nu se opreste la suprarealism si ne arata ca stie sa se joace prin anumite detalii arhitectural – distractive: forma de scara care iese partial din tunel in exteriorul casei sau masa de sticla fixata deasupra golului de scara astfel incat sa poti vedea in gol.

Recunoastem ca aceasta casa nu suficient de luminoasa sau “calduroasa” pentru gustul nostru, dar nu putem lasa japonezii sa treaca neobservati. Ne surprind de fiecare data!

 

 

Articole similare

Vimar By-Me: Casa Inteligenta in 2016, confort si economie

casamea.ro

Cob Village: 5 căsuțe eco în Buzău

casamea.ro

Din dragoste pentru arhitectura traditionala

revista Casa Mea

Lasă un comentariu