Image default
Amenajari Interioare

Care sunt costurile ascunse ale panourilor fotovoltaice?

Panourile fotovoltaice se afla in continuare in topul sistemelor care ne pot ajuta sa micsoram facturile la energie. Exista, chiar si din partea statului, initiative de finantare a celor care vor sa aiba case mai „verzi”, iar sistemele fotovoltaice fac parte, cu siguranta, din viitorul constructiilor. Cu toate acestea, trebuie sa fii constient si de costurile ascunse inainte de a investi.

In teorie, poti sa instalezi panouri fotovoltaice pe acoperisul casei tale, iar acestea vor produce toata energia de care vei avea nevoie, fara sa-ti mai pui problema facturilor lunare la electricitate. In plus, prin adaugarea a 1-2 panouri solare, vei obtine si prepararea apei calde, putand sa renunti la centrala pe gaz. Iar circa 8 panouri fotovoltaice pentru un kit de 2kW te pot costa putin peste 1000 de euro.

Lucruri bune de stiut

Suna bine, insa pentru a putea functiona la parametri optimi, exista mai multi factori pe care trebuie sa ii iei in considerare. Primul este asigurarea conditiilor ideale pentru functionarea panourilor. Acestea au un anumit unghi la care absorb cel mai bine energia solara, iar daca acoperisul tau difera mult de inclinarea considerata perfecta, va trebui sa investesti intr-o structura de sustinere sau sa iti asumi un randament putin mai scazut de producere a energiei electrice.

Fiindca Romania este o tara temperata, in care variaza foarte mult temperatura si insorirea in timpul anului, trebuie sa iei in considerare faptul ca panourile nu vor functiona in permanenta la capacitate maxima. In zilele innorate sau in timpul iernii, productia de energie va fi foarte scazuta, iar noaptea nici nu are rost sa mentionam ca nu vor putea functiona.

Apoi, va trebui sa iei in considerare costurile pentru montarea unui intreg sistem. Kit-ul complet contine, pe laga panouri: invertor, controller, acumulatori si cabluri, plus manopera. Pretul final poate fi pana la 3 ori mai mare fata de investitia pentru panouri, iar bateriile sunt una dintre componentele cele mai costisitoare. Acestea stocheaza energia electrica produsa si neutilizata in scopul de a fi folosita ulterior.

Desi sistemul poate functiona fara acumulatori, nu este recomandat sa faci acest lucru, mai ales intr-o clima temperata ca cea a Romaniei. Fara un sistem de rezerva, noaptea vei ramane fara energie electrica, iernile vor fi aproape imposibil de suportat, iar vara, cand consumul este mai mic, vei „arunca la gunoi” tot excesul de energie produs.

Costuri ascunse

Mentenanta este un cost ascuns la care multi nu se gandesc atunci cand decid sa-si produca singuri energia electrica. Panourile fotovoltaice capteaza energia solara prin intermediul suprafetei cu celule fotosensibile, prin urmare, ele nu vor functiona la parametri optimi daca sunt prafuite. Va trebui sa le cureti constant si, din cauza pozitiei la inaltime, este posibil sa fie nevoie sa chemi o echipa de alpinisti utilitari. Acelasi lucru va trebui sa-l faci si iarna, deoarece zapada depusa nu va permite panourilor sa functioneze nici macar in zilele insorite.

Bateriile isi pierd din performanta in timp, asa ca vei fi nevoit sa le schimbi o data la cativa ani – 5 ani in mod uzual. Cum spuneam mai devreme, nu sunt tocmai o investitie de neglijat. Partea buna este ca pretul lor este in continua scadere. Singura varianta eficienta de a scapa de costul bateriilor este sa te legi la reteaua locala, astfel incat sa poti ceda excesul de energie din timpul verii pentru puncte verzi (care se transforma in bani) si sa poti prelua energie din retea, atunci cand conditiile meteo fac panourile sa functioneze deficitar. Dezavantajul, cel putin in tara noastra, este lipsa unei metodologii clare de aplicare a acestui principiu si greutatea procesului birocratic.

Sursa foto: www.countrywidesolar.co.uk

Sursa foto: www.solpvgroup.co.uk

Sursa foto: www.akmsolarandelectrical.com

Sursa foto: www.siliconsolar.com

Articole similare

Pregateste-ti casa pentru vara

casamea.ro

Vila montana construita in trepte

Simona Popa

Doi tineri si un copil intr-un apartament din Amsterdam

Alexandra Petraru

Lasă un comentariu