Image default
LifeStyle

Cand si cum spalam cainele?

Un medic veterinar va lamureste insa ca dusul frecvent, cu apa si sapun, face rau blanii de caine. Stratul de grasime, din si de pe pielea cainelui, este sediul barierei imunitare care il apara de dermatitele bacteriene si micotice. Indepartarea lui frecventa tulbura atat secretia adecvata de sebum cat si inlocuirea normala a stratului cheratinizat, superficial al pielii. Dupa fiecare spalare completa, cainele este expus la declansarea dermatitelor infectioase.

Cainele nu se spala ca sa nu mai miroasa a caine. Echilibrul intre interesul lui si interesul nostru olfactiv trebuie asezat intr-o zona care nu ajunge sa-i faca rau. Sampoanele uscate sunt mai putin daunatoare, dar trebuie retinut ca aplicarea excesiva de lotiuni odorizante poate perturba semnificativ complicatul – se pare – sistem de comunicare prin feromoni al cainilor, pe care mai mult il banuim decat il cunoastem. Ce inseamna parfum pentru noi difera sigur de ceea ce inseamna parfum pentru caini.

Cainele nu se spala ca sa il deparazitam. Spaland cu sampon deparazitant un caine cu purici obtinem un caine cu purici ceva mai curati. Mai mult, cainele devine incapabil o vreme sa primeasca tratamentul antiparazitar cu ”picatura pe piele” sau cu zgarda speciala, tratament care are nevoie de stratul de grasime al pielii intact, pentru ca substanta toxica pentru purici si capuse sa difuzeze si sa realizeze ”scutul” protector pe intregul corp. Raportul avantaje/dezavantaje in folosirea imbaierilor terapeutice pentru tratarea micozelor este mai curand defavorabil. Numai in tratamentul unor forme de raie si demodecie, umectarile cu substante antiparazitare pot fi benefice.

Cea mai benefica procedura de curatire a blanii este periajul, care nu este niciodata prea frecvent. Efectele favorabile se rasfrang atat asupra blanii cat si a pielii.

Ceea ce dauneaza blanii cainelui este samponarea abundenta, pe intreaga suprafata a corpului. Nu este nimic daunator in curatirea regulata la nivelul labelor, pe burta, sub coada, la bot, unde murdaria se acumuleaza frecvent, mai ales dupa plimbari in zile ploioase. Dar spalarea generala, cu degresarea intregii blani, nu trebuie facuta mai des de o data la doua luni. Singurele cazuri in care spalarea trebuie sa fie agresiva sunt contaminarile blanii sau pielii cu substante chimice toxice trans-cutanat sau la ingestie, prin lins. O astfel de spalare poate include folosirea de solventi pe care numai medicul veterinar ii poate prescrie sau folosi.

Sfaturi furnizate pentru www.casamea.ro de domnul doctor medic veterinar Liviu Gaita, www.ortovet.ro

Articole similare

MedLife continuă să Facă România Bine prin noua campanie „Tehnologia de mâine”

comunicat de presa

Super Studioul

Madalina Craciun

Descoperă cel mai silențios aspirator cu performanța 4A

casamea.ro

Lasă un comentariu