Image default
LifeStyle

Cancer de la implanturile mamare: mit sau realitate?

Celule anormale au fost descoperite in fluidul si in tesutul cicatriceal din jurul implanturilor la mai mult de jumatate din aceste femei. Din acestea, cateva paciente au fost diagnosticate cu limfom non-Hodgkin.

In urma acestei sesizari emise de medicul american, profesor emerit la Universitatea din California de Sud, patru asociatii de chirurgie plastica si-au informat membrii ca vor convoca un consiliu consultativ. Acesta este compus din experti in chirurgie estetica, epidemiologie, patologie, oncologie si reprezentanti ai FDA (Food and Drug Administration). Consiliul are ca scop studierea in detaliu a legaturii dintre implanturile mamare si limfomul non-Hodgkin.

Implanturile incriminate sunt de doua tipuri: salin sau pe baza de silicon. Acestea, la randul lor, pot fi texturate, cu pungulita mai groasa si dura ca sa adereze bine pe tesut, sau mai fine, o varianta preferata de pacientele din SUA datorita pretinsei lor rezistente.

Laurie Casas, profesor asociat de chirurgie la Scoala de Medicina Pritzker a Universitatii din Chicago a afirmat ca, desi incidenta ALCL in cazul femeilor cu implant mamar este necunoscuta, se asteapta ca studiul, care va dura in jur de 3 ani, sa reuseasca sa elucideze misterul conexiunii dintre aceasta forma rara de cancer si implanturi.

Se estimeaza ca in jur de 2,5 milioane de femei din toata lumea au recurs la operatia de marire a sanilor. Numeroase studii au ajuns la concluzia ca incidenta cancerului mamar la pacientele cu implanturi nu este mai mare decat la femeile neoperate.

Pana acum, medicii nu au confirmat existenta unei legaturi intre limfomul non-Hodgkin si implantul mamar. Epidemiologii de la Centrul Medical al Universitatii Vanderbilt sustin ca nu exista dovezi credibile care sa confirme un risc crescut de a dezvolta ALCL in cazul pacientelor cu implant. Cu toate acestea, discutia ramane deschisa si cercetarile continua.

 

Articole similare

Interviu cu designerul Dimitris Dulhan

Elena Turcu

Atentie la comprimatele si preparatele cu denumirea “ginkgo biloba“!

comunicat de presa

bebelu.ro va asteapta la workshopul “Sanatatea gravidei – primul pas spre un copil sanatos”

casamea.ro

Lasă un comentariu