Image default
LifeStyle

Canarul, o pasare incantatoare si talentata

Triluri frumoase si armonioase, penaj galben stralucitor, conditii de viata nepretentioase… Este vorba despre canar, o pasare incantatoare, care iti poate anima atmosfera de acasa.

Canarul este inrudit cu pasari care exista si in tara noastra, cum ar fi cinteza, sticletele, florintele, caneparul, scatiul si altele. Aceasta pasare exotica a fost domesticita de om prin 1400, cand navigatorul francez Jean de Bethencourt a adus primele exemplare salbatice din Insulele Canare si Azore. Canarul salbatic traieste si astazi liber pe campiile din Insulele Canare, Capul Verde, Tenerife, Madeira si Azore.

In urma domesticirii, prin selectie artificiala si incrucisari s-au obtinut trei varietati:

– canarul german: seamana cel mai bine cu cel salbatic, doar ca in coloratia lui predomina galbenul;

– canarul olandez: este de talie mare, cu picioare foarte lungi si spatele incovoiat, in forma de arc;

– canarul englez: are culori foarte placute, vii, de un portocaliu deschis;

Din aceste trei varietati se selectioneaza rase cu calitati distincte:

– rasa canarilor de tinuta;

– rasa canarilor obisnuiti (canari de culoare);

– rasa canarilor de cantec;

Rasa canarilor de tinuta. Selectionati din canarul olandez, au devenit foarte apreciati pentru penajul si tinuta lor curioasa. Din aceasta categorie se pot mentiona: canarii de Paris, frizatii olandezi, canarul cocosat, canarul semiluna si canarul Motat.

Canarii obisnuiti sau de culoare sunt cei mai raspanditi in tara noastra. Le este apreciata in primul rand culoarea si mai putin cantecul, care este mai strident. Se gasesc cu usurinta urmatoarele culori: alb, galben, oranj (de la portocaliu la rosu), brun (izabel-auriu, izabel-argintiu si mahon), verde si albastru.

Canarii de cantec. Harzer Roller, Edel Roller, Roller sunt foarte apreciati pentru cantecul lor melodios. Repertoriul unui astfel de canar consta intr-o succesiune de 5-6 fraze muzicale denumite ture. Exista concursuri nationale si internationale unde sunt evaluate calitatile de interpreti ale canarilor cantatori.

Articole similare

Taitei de orez cu legume la tigaie

Madalina Craciun

In promotia Electrolux, uscatoarele de rufe au reduceri egale cu valoarea consumului lor energetic anual de pana la 3 ani

casamea.ro

Berbec 1-7 decembrie

Dani Belea

Lasă un comentariu