Image default
Home

Calorifer din fonta, aluminiu sau otel?

Temperaturile incep sa scada, astfel ca trebuie sa ne facem planuri despre modul in care ne vom incalzi locuintele in sezonul rece.

In ceea ce priveste incalzirea locuintelor, proprietarii apartamentelor de bloc se impart in doua categorii: cei care folosesc ca sursa de incalzire sistemul centralizat de distributie si cei care si-au achizitionat centrale. Fiecarui sistem de incalzire i se potrivesc anumite tipuri de calorifere. Corpurile de incalzire sunt realizate din materiale diferite (otel, aluminiu, fonta), ce prezinta plusuri si minusuri.

Caloriferele din fonta

Avantaje:

Datorita proprietatilor fizice ale fontei, acestea sunt in top din punctul de vedere al durabilitatii. Mai exact, au o durata de viata de peste 30 de ani, sunt rezistente la coroziune si lovituri accidentale, beneficiaza de o suprafata mare de radiatie si de o presiune de lucru cuprinsa intre 4 si 6 bari.

Dezavantaje

In primul rand, nu sunt foarte estetice, fiind proiectate pentru a permite transferul maxim de caldura prin radiatie directa si convectie. In al doilea rand, costa mult. De asemenea, multi specialisti sustin ca radiatoarele din fonta sunt depasite din cauza manevrarii lor extrem de greoaie.

Citeste si: Ce calorifer alegem?

Caloriferele din aluminiu

Avantaje:

Au un design placut si un pret mai scazut comparativ cu cele din fonta. In plus, au o greutate redusa si sunt usor de manevrat si montat. Datorita dimensiunilor reduse, pot fi utilizate si in spatii mai inguste. Avand un design modern si elegant, dar si un finisaj (vopsea) inalterabil in timp, radiatoarele din aluminiu se adapteaza oricarui stil de decorare.

Dezavantaje:

Principalele dezavantaje sunt pretul ridicat si necesitatea dezaerarii cat mai dese. De asemenea, ele au o durata de viata mai mica, data de calitatea agentului termic, care in sistemele de incalzire centralizata nu este controlata.

Citeste si: Radiatoare moderne

Radiatoarele din otel

Avantaje:

Au o durata de viata garantata la 5-10 ani si o presiune de lucru de 10 bari. Datorita faptului ca au un pret scazut, sunt cele mai cumparate produse din domeniu. In plus, au o greutate redusa si sunt usor de manevrat si montat.

Dezavantaje:

Durata de viata este mai mica decat a caloriferelor din fonta, iar eficienta mai mica.

 

Articole similare

Iti renovezi locuinta? Iata ce adezivi trebuie sa folosesti!

casamea.ro

Cum realizezi modele pe materialele textile cu ajutorul fructelor si legumelor

casamea.ro

Piatra naturala sau artificiala?

Elena Virlan

Lasă un comentariu