Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Calitatea stufului

Raspandirea acoperisului din stuf

Arealul traditional al acoperisurilor din stuf a fost constituit din zonele mlastinoase ale tarii, sau cele bogate in ape de suprafata. Delta Dunarii, in primul rand, dar si intinse zone aflate pe malul Dunarii, in care, pe marginea unor balti, crestea spontan aceasta planta.

Totul depindea, desigur, de mijloacele de transport; intr-o vreme in care caruta era singurul „camion” disponibil, era greu de presupus ca stuful dunarean ar fi putut  ajunge, de pilda, in Transilvania.

Si mai era un factor care-i determina raspandirea: existenta mesterilor specializati.

Care sunt calitatile acoperisului din stuf?

Corect montat, este un foarte bun hidroizolant- la grosimea ideala, de 30 cm, este etans.

In plus, este un excelent termoizolant: iarna tine caldura inauntrul casei, iar vara e o bariera de neinvins impotriva radiatiei solare, asigurand aer racoros in incaperi chiar si-n cele mai toride zile de vara.

In plus, este un material natural. Nu este stropit cu insecticide sau pesticide si nu este crescut pe soluri doldora de ingrasaminte chimice: practic, este un fel de „buruiana” ce creste in cele mai curate zone, pe care o tai si o pui pe casa. Singura interventie chimica, nu neaparat necesara, poate fi ignifugarea, pentru cine o doreste cu dinadinsul, si eventual un tratament impotriva rozatoarelor.

In fine, ar mai fi de adaugat faptul ca durata de viata a  unui astfel de acoperis are un minim de 40-50 de ani, dar sunt acoperisuri vechi de 80 de ani, inca in buna stare!

Pretul stufului

Stuful este, desigur, un material relativ ieftin, iar aceasta este o alta calitate a lui. Trebuie sa stiti ca stuful se recolteaza doar iarna; prin urmare, tot atunci are si cel mai mic pret, undeva la 2 lei pe maldar. Cinci luni mai tarziu, in toiul verii, pretul se poate dubla!

Cat ar costa un metru patrat de acoperis? In genere, pentru aceasta unitate de suprafata se folosesc cel mult 8 maldari. Deci, la pretul din iarna, un metru patrat de acoperis din stuf nu costa mai mult de 16 lei. Cu alte cuvinte, daca va propuneti un acoperis din stuf, la casa ori la chioscul de vara, aveti grija si cumparati-l de cu iarna.

Articole similare

Tipuri de pereti

Costel Popa

Spatii mari intr-o casa ingusta

revista Planul Casei Mele

Macaraua Potain, o piesa importanta in constructia pasajului Basarab

revista de Unelte si Echipamente

Lasă un comentariu