Image default
Amenajari Exterioare

Calendarul lucrarilor de intretinere pentru orhidee

Ianuarie

Aerul din incapere este prea uscat, probabil din cauza incalzirii. Prin amplasarea unor vase cu apa ce se evapora se mareste umiditatea aerului. Plantele care au dezvoltat tije florale sufera din lipsa luminii si isi pierd bobocii. Genurile Cattleya, Laelia, Lycaste, Odontoglossum, precum si unele specii de Coelogyne, Dendrobium si Paphiopedilum sunt in perioada de repaus. Durata perioadei de repaus variaza de la o specie la alta.

Februarie

In lumea orhideelor, aparitia bobocilor si florilor semnifica sfarsitul perioadei de repaus, venirea primaverii.

In functie de cantitatea de lumina primita apar noile radacini si partile verzi ale plantei. Plantele se aseaza intr-un loc cu multa lumina. 

Martie

Radacinile noi cresc, se dezvolta si isi incep activitatea. Cele mai multe orhidee ies din perioada de repaus. Zilele devin din ce in ce mai lungi, soarele este tot mai puternic. Orhideele cu crestere simpodiala se pot uda mai abundent si se poate incepe fertilizarea.

Aprilie

Acum plantele se fertilizeaza in mod regulat. Ele se dezvolta puternic, procesul fiind foarte vizibil. Se adauga solutia nutritiva (concentratia trebuie sa fie indicata pe ambalaj) in apa de udat, tot la a treia saptamana.

Se va tine seama si de marimea si de dezvoltarea plantei. Dupa o iarna cu zile scurte si lumina putina, pe pervazul ferestrelor insorite exista pericolul ca plantele sa sufere arsuri, deoarece cuticula de pe frunze este subtire, in formare. Din acest motiv plantele se muta in locuri mai putin insorite. Unde nu sunt expuse razelor directe ale soarelui sau se aplica metode de umbrire. Acum se pot efectua transvazarile necesare. 

Mai

Plantele cresc accentuat. Perioada optima pentru transvazare a luat sfarsit, in aceasta luna este importanta fertilizarea. Prin umbrire plantele se feresc de razele directe ale soarelui. In a doua parte a lunii mai, multe specii de orhidee se scot pe balcon sau in gradina.

Iunie, iulie, august

In aceasta perioada, orhideele  crescute in sere sau pe pervazul ferestrelor sunt mai expuse arsurilor, supraincalzii si asfixierii, datorita udarii lor abundente.

Orhideele tinute in aer liber sunt amenintate de grindina. Diferentele de temperatura dintre zi si noapte pot fi factorul care stimuleaza inflorirea. Pentru orhideele cu radacini fine, subtiri, uscarea substratului in aceasta perioada prezinta un real pericol. Cele cu radacini groase, carnoase, rezista mai bine si intr-un substrat uscat, dar numai pe perioade scurte.

In aceste luni orhideele ajung la maturitatea de toamna.

Septembrie

Este luna transvazarilor. Transvazarile se vor incheia pana la sfarsitul lunii. Zilele se scurteaza semnificativ. Plantele sensibile la roua sau bruma se aduc in casa. Se reduc treptat fertilizarile.

Articol realizat pe baza cartii “Orhideele – minuni coloarte” publicata de Editura Casa.
B-dul Decebal nr. 2, bl. C53 ap. 12 Oradea, Romania

Tel: + 40 359 464 363
Fax: + 40 359 800 941
e-mail: [email protected]
www.edituracasa.ro

Articole similare

Pregatirea solului

RL online

17 modele de panouri decorative pentru grădină

Elena Virlan

Anthurium, pasarea din ghiveci

Dan Mazilu

Lasă un comentariu