Image default
Amenajari Exterioare

Cala – atat de gingasa si pura

Cala sau Calea Etiopiei, cu denumirea stiintifica Zantedeschia aethiopica, are aspect erbaceu si o inaltime care variaza de la 45 la 90 cm.

Locul de provenienta, regiunile mlastinoase din Africa Centrala si de Sud, determina ca plantele de Cala sa aiba o sensibilitate la frig. Din acest motiv pe perioada anotimpului rece acestea se tin in spatii protejate. Tot in aceasta perioada are loc si inflorirea. Vara, plantele intra intr-o perioada de repaus care tine in mod obisnuit pana in luna august.

Inmultirea si plantarea
Inmultirea plantelor de Cala se face prin intermediul partii subterane, denumita rizom. La sfarsitul perioadei de repaus se poate face separarea rizomilor, avand in vedere ca fiecare rizom sa aiba doi-trei muguri. Inainte de plantare se pot lasa cateva zile la uscat rizomii pentru fortificare. Plantarea se face la aproximativ 5 cm adancime. In perioada de crestere activa are nevoie de temperaturi de 16-20˚C, precum si de umiditate in sol si in aer, asigurata prin pulverizari zilnice.

Cala raspunde bine la fertilizari la un interval de doua-trei saptamani, cu solutii nutritive care se dizolva in apa si sunt pulverizate pe frunze. Acest tip de ingrasamant se absoarbe repede in sistemul plantei si isi face efectul in mod vizibil. In perioada de crestere activa, raportul elementelor nutritive principale din ingrasamintele solubile este recomandat sa fie in jurul valorilor de 3:1:2, respectiv azot: fosfor: potasiu. Dupa inflorire se mai face maxim o fertilizare, avand in vedere intrarea in repaus a plantelor.

Articole similare

Am un cicas cu frunzele inegale

ing. horticol Alex Ivascu

20 de terase amenajate in stil clasic

Elena Virlan

Plante artificiale sau naturale? Care e cea mai buna alegere pentru locuinta ta?

casamea.ro

Lasă un comentariu