Image default
LifeStyle

Cainii si pisicile se pot inbolnavi de cancer?

Ce numim cancer? Pe scurt, aparitia unui grup de celule care se multiplica in afara regulilor care fac o celula utila pentru organism. De regula, aceasta multiplicare apare ca o perturbare a mecanismelor genetice care limiteaza ritmul de diviziune si modeleaza celulele noi pentru a fi folositoare in locul in care apar. In organismul unui mamifer sunt peste 1013 celule care se divid la fiecare 12-20 ore (unele mai repede, altele de loc). Fiecare diviziune celulara presupune o copiere a materialului genetic si o prelucrare sofisticata de activare/dezactivare a fiecarei regiuni din genom. Erorile sunt inerente, dar imensa majoritate a erorilor din acest proces dau celule neviabile. Uneori, insa, apar celule viabile dar “gresite”, care pot trai, se reproduc (chiar mai rapid), dar nu indeplinesc functiile pe care restul organismului le asteapta de la ele.

Cu aceasta definitie a bolii, cancerul poate afecta orice animal, iar regnul animalia este foarte cuprinzator: nu numai mamifere, pasari, reptile sau pesti, dar si, de pilda, insectele sunt animale. Toate pot face cancer. Chiar si la plante exista cancer, dar in alte conditii, pentru ca celulele din planta sunt pluripotente in mult mai mare masura decat cele animale.

Cancerul apare cu atat mai frecvent cu cat un organism este mai batran. Cainii si pisicile au o viata mai scurta decat oamenii. Dupa ce vedem accelerat copilaria, scurta adolescenta si maturitatea energica, toate comprimate in cativa ani, asistam si la manifestarile inerente inaintarii in varsta. Daca traieste sufient, riscul de a se imbolnavi de cancer devine semnificativ pentru orice animal de companie. Statistica arata ca aproximativ 45% dintre cainii care trec de 10 ani ajung sa moara de cancer.

Multi ani, medicii veterinari recomandau eutanasia pentru orice animal diagnosticat cu cancer. In ultimii 30 ani, progresiv si, probabil, ireversibil, statutul de membri ai familiei acordat animalelor de companie a dus la dezvoltarea unei specializari veterinare pentru diagnostic detaliat si tratament adecvat al bolii canceroase. Din practica dureroasa si rusinoasa a experimentelor pe animale (care s-a amplificat in timp, in loc sa se restranga) se stia ca tumorile se dezvolta si raspund la tratament similar cu situatia oamenilor si ca animalele ne-umane sufera fizic si psihic similar cu oamenii in timpul bolii.

Asemanarile se extind, in cazul cainilor si pisicilor, la factorii de risc generatori de cancer. Mediul in care traiesc (aerul, apa, radiatiile), hrana, fumatul pasiv, stresul emotional toate influenteaza sansele de aparitie a cancerului la fel ca si pentru oamenii din aceeasi gospodarie.

Diferente exista fata de cancerul la oameni, atat in privinta tumorilor specifice cat si a raspunsului la tratament. Dar problemele fundamentale privind viata, moartea, suferinta ne sunt aduse imperativ in atentie de apartia cancerului la oricare dintre cei dragi din casa. Este posibil, chiar probabil, ca bolnavul de cancer sa fie cainele sau pisica. Nu exista solutii de manual pentru a lua deciziile grele pe care aceasta boala deseori ni le cere. Exista, insa, un volum mare si in crestere de experienta, de informatie care sa ne ajute sa fim impacati ca am facut ce era in putearea noastra pentru a-l ajuta pe cel care lupta cu boala. Medicul veterinar este cel care furnizeaza aceasta informatie si pune in practica deciziile medicale. Povara deciziei ramane pe umerii celui care se uita in ochii fideli si rugatori ai cainelui sau pisicii cu cancer. Stephen J. Withrow, un reputat oncolog veterinar, ii defineste pe ocrotitorii animalelor bolnave de cancer drept un segment al omenirii caracterizat prin devotament si compasiune.

Vom incerca, in urmatoarele materiale, sa raspundem succint la intrebari frecvente pe acest subiect:

  • Care este riscul de boala canceroasa la caini si pisici?
  • Cum se pune diagnosticul de cancer?
  • Se trateaza cancerul la caini si pisici?
  • Ce fac daca pisica/cainele are cancer?
  • Cancer in faza terminala. Ce fac?
  • Ce relatie este intre cancerul oamenilor si cancerul altor animale?

    Sfaturi furnizate pentru www.casamea.ro de domnul doctor medic veterinar Liviu Gaita, www.ortovet.ro

 

Articole similare

Inscrie-te la cele mai cautate cursuri after work din Capitala!

comunicat de presa

McVitie’s Digestives – Originalul

casamea.ro

De 10 ani impreuna cu ECC-Net

casamea.ro

Lasă un comentariu