Image default
Amenajari Exterioare

Cactusii in gradina: aspecte generale

Oferta se compune in mare parte din genurile Opuntia si Echinocerus, dar lista cactusilor rezistenti la ger nu se limiteaza la speciile acestor doua genuri. Iubitorii de cactusi cu experienta planteaza in gradina si specii din genurile Coryphanta, Escobaria, Gymnocalycium, Notocactus si Sclerocactus.

Speciile de cactus din genurile Austrocactus, Pediocactus sau Pterocactus se pot planta doar in zonele cu ierni blande. In lumea cactusilor se disting de fapt doua grupe: grupa speciilor rezistente la ger si grupa speciilor rezistente la frig. Cactusii rezistenti la ger traiesc in muntii inalti ai Americii de Sud si rezista la temperatui foarte scazute, care pot atinge noaptea pana la -40 grade Celsius. Din aceasta grupa fac parte specii de cactusi din genurile Echinopsis, Gymnocalycium, Lobivia, Matucana, Oreocerus, Oroya si altele.

Din aceasta cauza, unii considera ca aceste specii rezista iernilor din Europa Centrala si de Est. Aceasta este insa o mare greseala! Aceste asa-numite specii rezistente la ger la temperaturi de sub -10 Celsius, in conditiile climatului nostru, cu umiditate ridicata, sufera mult. In tinuturile lor de origine din America de Sud, pe vreme rece, umiditatea atmosferica este foarte scazuta, nu depaseste 20%, ceea ce nu este caracteristic climatului continental din Europa.

Cactusii rezistenti la frig necesita ingrijiri speciale. Plantele se uda regulat, saptamanal, si li se administreaza ingrasaminte o data la doua saptamani, incepand din aprilie pana in august. In luna august se stopeaza administrarea ingrasamintelor si se reduc udarile. Cactusii rezistenti la ger isi incep repausul de iarna in luna septembrie. Acest repaus dureaza pana in aprilie, iar din luna mai incep sa infloreasca. In perioada repausului de iarna, adica din lunile septembrie-octombrie pana in luna aprilie-mai, la temperaturi de -2o grade Celsius sau mai scazute, plantele se protejeaza preventiv, chiar daca stim ca multe specii rezista la temperaturi chiar mai scazute.

Material preluat din volumul Cactusii, cultivare si ingrijire, editura Casa 

Articole similare

O idee pentru coltul verde

Ion Diamandi

Terasa in armonie cu natura

Oana Voicu

Pregateste-ti terasa pentru vremea frumoasa

RL online

Lasă un comentariu