Image default
Echipamente si materiale de constructii Solutii Constructive

Bugetul pentru renovare

Primul lucru pe care trebuie sa ti-l propui este o analiza realista a operatiilor ce se cer intreprinse. Daca nu esti specialist (asa cum, de altfel, suntem cei mai multi dintre noi), trebuie neaparat sa ceri sfatul unui profesionist. Singur, s-ar putea sa te concentrezi doar pe defectiuni vizibile, ignorandu-le pe cele ascunse, dar nu mai putin importante.

Cere unui profesionist (arhitect, inginer sau constructor) sa-ti dea o estimare a lucrarilor de renovare ce trebuie efectuate. Fa o lista a acestora, punand pe primul loc lucrarile cele mai importante, de pilda cele care tin de structura de rezistenta, de zidarie sau instalatii.

Trebuie neaparat, mai ales in cazul caselor vechi, sa pornesti de jos in sus. Cere sa ti se spuna care e starea fundatiei, a structurii de rezistenta si a zidariei. Afla daca este nevoie de o noua hidroizolare a soclului si, de ce nu, o hidro si termoizolare a peretilor. Consulta-ti specialistul si in privinta acoperisului- cum stau lucrurile cu sarpanta si in ce conditie este invelitoarea. Dupa ce faci o lista a tuturor operatiunilor necesare de renovare, cere un buget aproximativ pentru ele.

Doar un specialist poate face o estimare corecta a bugetului. Constructorul este foarte potrivit acestui scop, el cunoaste atat pretul la zi al materialelor, cat si al manoperei. La aceasta suma adauga in jur de 10% cheltuieli neprevazute.

Dupa ce afli bugetul tuturor operatiunilor necesare de renovare, gandeste-te daca iti ajung banii. In niciun caz nu te baza pe resurse pe care nu le ai (imprumut de la banca, ajutor de la prieteni etc.). Porneste de la ideea ca, oricum, te va costa mai mult decat anticipezi, deci nu e bine sa te hazardezi.

Evita pe cat posibil ca banii sa ti se termine inainte de a „bifa” toate  lucrarile pe care ti le-ai propus. In acest scop, daca stii sigur ca banii nu-ti vor ajunge pentru tot, margineste-te la lucrarile cu adevarat importante. Fa anul asta fundatia si zidurile si lasa pe anul viitor instalatiile. Sau, daca iti curge acoperisul, incepe cu el si lasa pe mai tarziu fatada.

Dupa ce te-ai decis ce faci este momentul sa-ti propui sa fii cat mai mult timp pe santier. Stii cum se spunea pe vremuri, „ochiul stapanului ingrasa vita”. Eu zic ca privirea proprietarului mobilizeaza muncitorul. Trebuie sa fii cat mai des la fata locului, sa urmaresti excutia si sa iei hotarari ori de cate ori este nevoie. Vei vedea, cu amaraciune, ca muncitorii cauta cele mai performante materiale si tehnologii, printre altele pentru ca ei sa munceasca mai putin. Ca sa fii sigur ca nu esti tras pe sfoara, implica-te si impune-te de la inceput.

Nu sta deoparte cat ti se renoveaza casa. Fii cu ochii pe muncitori, daca nu-ti poti permite un diriginte de santier. Analizeaza-le cu simt practic propunerile si nu te sfii sa ii contrazici, atunci cand simti ca vor sa te duca cu presul. Si, mai ales, pune mana la treaba ori de cate ori poti. Nu e prea greu sa dai cu un trafalet, deci de ce ai plati pe altul pentru o asa operatiune usoara?

Articole similare

Cele mai eficiente sisteme de încălzire

Costel Popa

Bovindoul, economie de spatiu si eleganta

Elena Turcu

Fondul de Garantare mai are bani pentru inca zece luni

RL online

Lasă un comentariu