Image default
Legislatie Solutii Constructive

Bucurestii Noi-Chitila: terenuri mai accesibile fata de alte zone din nord

Bucurestii Noi-Chitila este o zona situata in nordul Capitalei pentru care multa vreme interesul din punct punct de vedere imobiliar nu a fost atat de mare precum in alte cartiere ca Baneasa, Aviatiei sau Pipera. Totusi, in ultimii ani, aici dezvoltarea a fost una accentuata, investiile facute atat in infrastructura, cat si pe partea de spatii comerciale si ansambluri rezidentiale fiind notabile.

Spre deosebire de zonele din nord, unde aglomerarea urbanistica este acum o adevarata problema, in Bucurestii Noi-Chitila dezvoltarea s-a facut mult mai controlat. Pe langa acest aspect, densitatea mare a spatiilor verzi, vecinatatea Parcului Bazilescu si a lacului Grivita, accesul imediat la scoli, gradinite, teatru, biserici sau spatii comerciale dau un puternic caracter rezidential, ideal unei vieti de familie.

„Zona s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani datorita pozitionarii in partea de nord a Capitalei, dar si infrastructurii retelei de transport (statia de metrou Bazilescu). Importante sunt si alte facilitati precum: magazine, institutii de invatamant, parcuri sau accesul catre DN1 prin Sisesti. In plus, preturile sunt mai scazute decat in alte parti din nord”, afirma Costin Lazar, Manager Neoland Real Estate.

O influenta pozitiva care a dus la un interes crescut pentru aceasta zona au avut-o si proiectele de infrastructura realizate de autoritati (modernizarea Sos. Chitila si a liniei de tramvai, supralargirea Sos. Bucuresti-Targoviste, realizarea pasajului Chitila, viabilizarea cartierului Straulesti etc.).

 

Valoarea terenurilor este la jumatate fata de 2008-2009

Specialistii spun ca cel mai afectat segment din piata imobiliara este cel al terenurilor, recesiunea economica punandu-si amprenta asupra valorii acestor tipuri de proprietati. Acest lucru se poate observa si in Bucurestii Noi-Chitila, unde piata imobiliara a cunoscut un curs de scadere a preturilor in ultimii doi-trei ani. „Si aceasta zona s-a pliat de tendinta de scadere a preturilor, terenurile fiind printre cele mai afectate proprietati. Acest luncru insa face ca pretul sa fie mult mai atractiv, iar momentul unei achizitii sa fie unul foarte avantajos acum”, declara Radu Zilisteanu, Manager Partner Intermedias.

Dintr-un studiu al companiilor imobiliare care se ocupa de acest areal reise ca pentru zona centrala din Bucurestii Noi (Parc Bazilescu, Biserica Bazilescu sau Damaroaia) terenurile au atins valoarea maxima in vara lui 2008, cand preturile se situau intre 800 si 1.000 de euro/mp, putand ajunge si la 1.200 de euro/mp pentru loturile foarte bine pozitionate. La sfarsitul lui 2010, valorile de tranzactionare scazusera destul de mult, pe fondul crizei economice, pana la 300 – 350 de euro/mp, pentru ca la sfarsitul anului trecut acestea sa ajunga la sume de 350 – 500 de euro/mp.

„S-a observant o crestere clara in 2011 a preturilor pentru zonele centrale ale cartierului Bucurestii Noi, pe fondul vestilor optimiste din piata si al darii in functiune a statiei de metrou. In restul zonelor (Laminorului – Laromet, Chitila, zona mall Colosseum sau Straulesti) s-a inregistrat o stagnare a preturilor si, izolat, chiar usoare scaderi”, spune Bogdan Bunea, Manager  BrizaLand.

 

Posibile cresteri de pret in zona Parcului Bazilescu

In prezent, preturile de tranzactionare se situeaza intre 300 si 500 de euro/mp, ceva mai mici pentru terenurile aflate in zonele perifierice alte Chitilei si care nu beneficiaza de utilitati sau acces facil. Pentru viitorul apropiat, specialistii imobiliari estimeaza o stagnare a preturilor, fiind posibila o usoara crestere, mai ales in zona Parcului Bazilescu, determinata in principal de dezvoltarea infrastructurii de transport subteran, de desfiintarea culoarului de zbor catre Aeroportul Baneasa si de retelele de supermarket-uri. „Printre zonele care nu vor inregistra o dezvoltare deosebita din punct de vedere imobiliar in urmatoarea perioada se regasesc in special cele de la periferia Chitilei, motivul principal fiind lipsa facilitatilor si vecinatatile neprimitoare”, completeaza Costin Lazar, Neoland Real Estate.

 

Se cauta loturi de 500 – 1.000 mp

Cererea a fost mult mai mica fata de perioada de crestere economica, dar constanta. O cerere sustinuta vine din partea celor care cauta un lot mic, pretabil pentru construirea unei case. O pondere mare (de peste 50%) o au insa dezvoltatorii imobiliari care doresc sa construiasca proiecte de mica anvergura, cu cateva vile sau blocuri de 3-4 etaje cu garsoniere si apartamente cu doua si trei camere. Acest lucru face ca printre cele mai cautate terenuri sa fie cele cu suprafete mici de 500-1.000 mp, care beneficiaza de utilitati si care au drum asfaltat sau pietruit. Din punctul de vedere al ofertei, agentiile imobiliare spun ca exista in continuare terenuri la vanzare, insa proprietarii au pretentii mari fata de pret si nu se raporteaza la nivelul valorilor de tranzactionare ale intregii zone de nord.

„Printre proiectele care vor avea o infulenta asura pietei terenurilor din Bucurestii Noi-Chitila se numara dezvolarea zonei comerciale Jiului, a platformei Dacia si Laromet, odata cu realizarea mall-ului Victoria, AFI Palace si continuarea extinderii zonei comerciale Colosseum. Astfel, cresterea retelelor de hipermarketuri si crearea unei zone de shopping vor influenta pozitiv dezvoltarea intregii zone”, afirma Bogdan Bunea,  BrizaLand. Ca proiecte de infrastuctura, se asteapta extinderea retelei de metrou cu inca doua statii pana la lacul Grivita si modernizarea bulevardelor Bucurestii Noi, Gloriei si Jiului.

Caseta

Preturi terenuri Bucurestii Noi-Chitila

Zona                                                    Pret (euro/mp)

Damaroaia                                            400 – 500
Biserica Bazilescu – Parc Bazilescu       350 – 400
Laromet – Piața 16 Februarie             300 – 350
Sos. Chitilei – Pod Constanta    280 – 300
Laminorului                                           220 – 250
Sos. Chitilei – Sos. de Centura  200 – 250
Straulesti – Sos. Centura                       100 – 150

Articole similare

Transmisie Dana Spicer pe noul încărcător frontal Sany destinat piețelor din Europa şi America de N

M.Equipment

Pasul 3 – Verificarea actelor de proprietate asupra imobilului, pentru un credit imobiliar

revista Planul Casei Mele

Preturile proprietatilor din New York au inceput sa creasca

revista Planul Casei Mele

Lasă un comentariu