Image default
Amenajare bucatarie Practic

Bucataria rustica – Intre trecut si prezent

Deoarece in ultimii ani, cel putin, bucataria a devenit acel loc de intalnire cu familia si de petrecut timp impreuna, luatul mesei fiind probabil singurul moment in care toti membrii familiei sunt prezenti. De ce rustic? Acest stil de amenajare este foarte calduros si primitor, prin prezenta in proportie foarte mare a lemnului si a elementelor de natura personala, de cele mai multe ori, mostenite de la strabunici.

Cat mai multe materiale naturale si textile

Lemnul masiv, natural, cu aspect „uzat” este cea mai buna alegere in acest caz, fie ca vorbim de o masa, de un blat de bucatarie sau de un dulap. Cel mai simplu mod pentru a realiza un astfel de decor este acela de a „fura” cate o piesa de mobilier din casa bunicilor. Anii trecuti peste ele vor crea atmosfera de care tu ai nevoie. O alta varianta este aceea de a da o fuga la targurile vintage unde poti gasi piese reconditionate cu adevarat minunate, sau poti apela direct la producatorii de bucatarii. In afara de mobilierul propriu-zis iti poti accesoriza bucataria cu tot felul de decoratiuni din materiale textile, cum ar fi pernute, fete de masa brodate, draperii etc. In plus, un sirag de ardei rosii, atarnat in graba, va da incaperii o nota familiara, in timp ce piatra, fierul forjat sau nuiele, dar si florile, frunzele, castanele, conurile de brad sau crengutele, toate sunt elemente ce pot fi inserat intr-un decor rustic.

Culori calde

Cromatic vorbind, crem, verde, maro, culori pastelate in general, sunt printre principalele nuante de de baza folosite. Apoi, farmecul lor este scos in evidenta prin accente de culori precum albastru sau rosu (de obicei folosit in combinatii de carouri) sau mov inchis.

Totul la vedere

Amenajarea traditionala, asa cum este si cazul bucatariei rustice, presupune multe elemente „de ale casei” expuse in vazul lumii. Portelanuri, vase din ceramica, lut ars sau cupru, tacamuri din lemn, tablouri si fotografii, toate trebuie integrate pentru a obtine un stil rustic autentic.

La granita dintre clasic si modern

Acest stil de amenajare este foarte „jucaus” deoarece iti permite sa combini elemente contrar opuse, iar rezultatul sa fie unul deosebit. Un exemplu ar fi folosirea unui candelabru sofisticat, impozant in mijlocul bucatariei, sau finisaje din materiale pretioase la nivelul mobilierului.

In ceea ce priveste electrocasnicele, exista atat produse cu un design retro/vintage ce pot fi folosite in toata splendoarea lor, dar si electrocasnice moderne, incorporabile care pot fi incastrate in mobilier, asta daca va doriti sa fiti la curent cu tehnologiile de ultima generatie. 

Articole similare

Promoție de toamnă: 25% REDUCERE la orice mobilier din gama Formmat

casamea.ro

Mai mult spatiu in bucatarie

Elena Virlan

Cum alegi mobila pentru camera copilului?

Dan Mazilu

Lasă un comentariu