Image default
LifeStyle

Brad de Crăciun natural sau brad artificial?

În fiecare an, când vrei să îți decorezi casa pentru sărbătorile de iarnă, apare și dilema de sezon: te întrebi dacă ar fi bine să cumperi brad natural sau artificial.

Fiecare variantă are avantaje și dezavantaje, dar având în vedere că stilul eco este din ce în ce mai apreciat în ultimii ani, au apărut și numeroase opțiuni care te încurajează să alegi protejarea mediului – în cazul brazilor recomandarea fiind să nu încurajezi defrișările ilegale.

Totuși, decizia în ceea ce privește tipul de brad pe care vrei să îl achiziționezi implică mai mulți factori la care mulți dintre noi nu se gândesc. În continuare vom încerca să îi prezentăm pe cei mai importanți, în speranța că te vom ajuta să soluționezi disputa. 

Despre brazii artificiali

Brazii artificiali de pe piața locală sunt realizați, în general, din PVC, un material plastic obţinut din petrol; fabricarea lor implică mare consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice.

Deşi producătorii şi comercianţii susțin ideea că, dacă ţi-ai cumparat un astfel de brad, o să îl poți folosi ani la rând şi eventual o să-l şi laşi moştenire urmaşilor, cercetările arată că, de fapt, aceşti brazi ajung la gunoi după câţiva ani de utilizare. Brazii artificiali nu sunt biodegradabili (spre deosebire de cei naturali) şi nici nu sunt reciclaţi sistematic. Cei mai mulţi astfel de brazi sunt produşi în China și conţin plumb, folosit pentru stabilizarea PVC-ului.

Există și opțiunea bradului artificial care să nu fie din plastic, ci din materiale reciclabile: carton, lemn, metal etc. De fapt, vorbim despre un obiect de decor în forma de brad, pe care fie îl poți cumpăra din magazine, fie îl poți crea chiar tu. Soluția DIY este cea mai bună dacă te simţi creativ şi îndemânatic.

Printre avantajele achizționarii unui brad artificial se numără costul mai mic, pentru că îl cumperi pentru câțiva ani, deci nu investești anual într-un brad nou; faptul că nu își schimbă culoarea precum bradul natural când se usucă, și nu îi cad acele; economisirea timpului pe care îl aloci anual pentru a căuta bradul dorit.

Despre brazii naturali tăiaţi

Brazii reprezintă o resursă naturală regenerabilă. Câtă vreme creşte, un brad natural absoarbe dioxid de carbon din atmosferă şi produce oxigen. Odată tăiat, acesta elibereaza înapoi în atmosferă dioxidul de carbon, pe măsura ce se descompune (sau dacă este ars).

Dacă e lăsat să se descompună, substanţele organice din brad se întorc în pământ şi îl îmbogăţesc cu nutrienţi, ajutând la creşterea altor plante care vor consuma dioxid de carbon şi vor produce oxigen. În ţările mai dezvoltate există programe de reciclare a brazilor naturali, dupa ce acestia îşi îndeplinesc menirea festivă.

În ultima perioadă au fost dezvoltate pepiniere specializate în cultivarea brazilor pentru Crăciun. Astfel, prin cumpărarea unui brad natural, provenit dintr-o pepinieră, putem susţine micii antreprenori.

Anual sunt tăiaţi ilegal foarte mulţi brazi, care dupa sarbatori sunt aruncaţi. Prin achiziţionarea unui brad tăiat ilegal este încurajată defrişarea.

Nu poți totuși să nu iei în calcul faptul că mirosul de brad pe care nu îl poate înlocui niciun produs cu aromă de brad, îți va aduce aminte mereu de copilărie și va împrospăta aerul din locuință. Dar nu uita că poate apărea pericolul de incendiu, dacă ramurile bradului impodobit se usucă, iar instalaţia de luminiţe se încinge.

Pe de altă parte, dacă alegi un brad mic în ghiveci, va trebui să îl îngrijești constant și vei plăti destul de mult pentru el. Brăduții în ghiveci sunt pretenţioşi: trebuie ţinuţi într-o încăpere nu prea caldă, nu prea uscată, bine aerisită, nu prea aproape de surse de caldura – de obicei condiţiile din casele noastre diferă semnificativ de cele care le sunt necesare brazilor şi, deci, nu le priesc mereu.

Concluzie

E recomandat să cumpăram un brad adus de la distanţa cât mai mică – pentru a micşora costul transportului – şi provenit dintr-o pepinieră sau exploatare controlată, pentru că acolo, pe măsură ce se taie, se replantează, ca să existe și anul următor.

Teoretic, un brad natural tăiat ar fi o opţiune mai verde decât unul artificial. Însă, conform unor specialiști, tipul de brad pe care îl alegi nu influențează impactul ecologic. Alți factori sunt mai importanți: cât de departe vei conduce pentru a cumpăra pomul, cum îl vei arunca și cât timp îl vei folosi. Un brad artificial ar trebui folosit 7 ani la rând pentru a compensa pentru impactul ecologic al unui pom de Crăciun natural înlăturat din mediu. Dacă bradul artificial va fi folosit pentru 3-4 ani, e recomandată mai degrabă utilizarea brazilor naturali.

În concluzie, bradul artificial ar trebui folosit cât mai mult timp, pentru a-și păstra utilitatea și pentru a limita impactul ecologic al sărbătorilor de iarnă. Dacă optezi totuși pentru un brad natural, acesta ar trebui cumpărat din proximitate și apoi reciclat.

 Un sfat de final: nu lăsa pe ultima sută de metri alegerea și achiziționarea bradului pentru că vei constata că nu vei mai avea de unde alege. Chiar dacă nu ai timp să cauți brad, există și opțiunea de a-l comanda online și îl vei primi direct acasă, fără bătaie de cap.

Sursa foto:  www.today.com

 

Articole similare

Fereastra viitorului cu eficienta de casa pasiva

casamea.ro

Pisica, un pericol pentru mamici?

ORTOVET

Al doilea magazin Miele din București, Miele Point Dorobanți, a înregistrat vânzări de 400.000 de euro, în primul an de la deschidere

comunicat de presa

Lasă un comentariu