Image default
LifeStyle

Binefacerile scortisoarei

Omul foloseste scortisoara de mai bine de 4000 de ani. Mai  bine zis, primele dovezi ale utilizarii ei dateaza de patru milenii; poate ca s-a folosit si acum cinci milenii, dar n-au ramas urme. Oricum ar fi, e vorba de o istorie impresionanta a scortisoarei.

Ce motive aveau oamenii vechi sa o utilizeze constant? Iar pe noi ce ne-ar putea determina sa o trecem in randul mirodeniilor preferate?

Experienta, dar si cercetarile medicale arata ca scortisoara este un bun aliat impotriva racelii si gripei. Scade durerile cauzate de acestea si reduce perioada de suferinta. Deasemenea, reduce durerile din articulatii, mai ales pe cele provocate de reumatismul meteodependent. Lasa corpului senzatia ca temperatura interna a crescut odata cu consumarea ei, mai ales la nivelul rinichilor si al ficatului. Cu siguranta, acestea sunt unele dintre motivele pentru care scortisoara a ajuns sa fie legata de Sarbatorile Craciunului si, in general, de iarna, si nu, sa spunem, de vara.

Chinezii beau infuzie de scortisoara pentru a stimula transpiratia si a reduce, astfel, suferintele provocate de gripa.

Indienii, in cadrul practicii Ayurveda, o foloseau pentru imbunatatirea digestiei si a circulatiei si puneau accent pe utilizarea ei mai ales in perioadele reci, cu risc crescut de gripa.

Sunt indicii conform carora scortisoara ar reduce nivelul zaharului din sange, insa concluziile nu sunt inca trase cu certitudine.

Cel mai bine este sa folositi scortisoara rulata. Din cea pisata o parte din principiile active se „evapora” in procesul de maruntire. Desigur, in mancaruri sunteti obligati sa folositi praf de scortisoara, dar in multe alte circumstante aveti libertate deplina!

Scortisoara poate fi folosita impreuna cu aproape orice ceai. Se face simplu: puneti o cantitate de apa mai mare decat cea de care ati avea nevoie pentru ceai, adaugati cateva bucatele de scortisoara si lasati sa fiarba cinci minute, apoi dati jos de pe foc si adaugati pliculetul cu ceai (n-ar fi rau sa fie verde, mai ales in perioada de iarna).

Sper ca n-ati uitat, de asemenea, de vinul fiert cu cateva bucatele de mar si scortisoara. Acum avem o scuza sa ne binedispunem cu vin fiert, motivand ca o facem in scop terapeutic!

Articole similare

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA BÂRLAD cu filmul „RESTUL E TĂCERE”

comunicat de presa

Pe 14 martie începe MOBILA EXPO. La ROMEXPO găsești inspirația pentru o casă cu stil

comunicat de presa

Redescoperă iubirea împreună cu Dana Nălbaru

comunicat de presa

Lasă un comentariu