Image default
Legislatie Solutii Constructive

Bilant trist pe piata imobiliara din Capitala

Dintre acestea 5.400 puteau fi cumparate direct de la dezvoltatori. In ce priveste numarul vanzarilor, datele nu sunt prea incurajatoare, in primele sase luni ale anului, dezvoltatorii au vandut doar 600 de locuinte.

In primul semestru al acestui an, dezvoltatorii au respectat termenele de livrare, astfel ca stocul de locuinte a crescut cu alte 2.500 de apartamente dintre cele 3.000 anuntate. Astfel, stocul de unitati livrate in proiectele rezidentiale de mari dimensiuni a atins pragul de 13.500 de apartamente la finalul lunii iunie 2010, adica cu 23% mai multe fata de sfarsitul lui 2009.

Avand in vedere ca cererea nu a tinut pasul cu volumul livrarilor din ultimele 18 – 24 de luni, stocul apartamentelor livrate, dar nevandute a crescut la 3.700 la sfarsitul primului semestru din 2010, de la 2.500 de unitati inregistrate la finalul anului trecut”, potrivit datelor Colliers.

Desi unii analisti se asteptau ca in 2010 piata imobiliara sa isi mai revina, din datele Colliers reiese ca in primele doua luni ale anului nu s-au inregistrat modificari importante comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. In martie si aprilie au aparut totusi ceva semne de imbunatatire, acestea au fost insa anulate odata cu masurile de criza anuntate in luna mai de Guvern.

Ce efect a avut Prima Casa?

Imbunatati, dupa cum sustin guvernantii, programul Prima Casa nu a avut succesul asteptat. Desi se dorea o revigorare a segmentului de constructii noi, programul a resuscitat mi mult piata locuintelor vechi. Potrivit datelor Fondului National de Garantare, numarul de garantii acordate lunar a scazut de la o medie de la 2.300 / luna in perioada iulie 2009 – februarie 2010 cand functiona Prima Casa I la 1.320 garantii / luna in perioada martie 2009 – iulie 2010 cand a intrat in vigoare Prima Casa II.

Cu cat au scazut preturile?

Numarul mic de cumparatori i-a trezit pe dezvoltatori la o realitate cruda care i-a fortat sa scada preturile. Astfel, potrivit Colliers, reducerea aplicata a fost de 10% pe mp construit, de la 1.300 euro/mp, pret fara TVA inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2009, la 1.170 euro/mp la finalul lui iunie 2010. Comparativ cu varful atins in prima jumatate a lui 2008, scaderea pretului mediu este de 28%. Luand insa in considerare aprecierea monedei euro fata de leu, corectia preturilor in moneda nationala nu este la fel de mare ca in cazul monedei europene.

Si mai scad preturile?

O intrebare la care multi ar vrea sa afle raspunsurile. Asadar, pe termen scurt, analistii Colliers estimeaza ca pe segmentul rezidential se va inregistra un volum mai mic al tranzactiilor, iar preturile vor continua sa scada, dar intr-un ritm mai scazut. Abia dupa trei, patru trimestre de la revenirea economiei, am putea vedea semne mai bune pe piata imobiliara cand potentialii cumparatori isi vor recapata increderea atat in economia nationala, cat si in piata rezidentiala. In timp ce proiectele de locuinte cu preturi mici si medii vor continua sa fie atractive, dezvoltatorii proiectelor de lux vor fi nevoiti sa-si modifice preturile de lista.

Articole similare

Cum sa-ti faci un dressing in mansarda?

casamea.ro

Ferestre de mansardă sau lucarnă? Alege inteligent!

comunicat de presa

Economii la incalzire

Anca Ghiorghiu

Lasă un comentariu