Image default
LifeStyle

Basil Art sau ateliere de pictura

Basil Art demonstreaza faptul ca nici varsta, nici alte bariere nu pot impiedica frumosul in toate manifestarile sale sa existe. Atelierul de pictura deschis de curand este un spatiu destinat tuturor celor care se transforma din privitor in creator, isi cultiva cu indrazneala talentul si invata sa aprecieze efortul tuturor artistilor. 

Basil Art si-a deschis portile la 1 martie 2009, iar evenimentul are o insemnatate deosebita – reprezinta a doua locatie dupa Galeria Basil. Povestea visului implinit se continua, cei doi mereu tineri artisti, Luminita si Bogdan Vasile, animati pe de-o parte de dorinta de a aduce ceva nou in domeniu si pe de alta parte de a sustine o activitate deja cunoscuta, au pornit cu indrazneala pe acest drum.

Este poate o premiera pe piata de acest gen din Romania – o galerie de arta – doua locatii. Ne-am dorit si asta, insa cu certitudine scopul primordial a fost acela de a crea un spatiu atelier-galerie, astfel incat Galeria Basil sa ramana o galerie-atelier. Altfel spus, am vrut ca galeria sa aiba mai mult „spatiu” pentru expozitii. Asadar, Basil Art – Ateliere de pictura se adreseaza mai mult practicantilor de arta si mai putin proiectelor expozitionale pe care Galeria Basil si le-a propus spre promovare in perioada urmatoare.

Este un spatiu creat din pricina numarului mare de cereri pentru cursuri de desen, pictura si modelaj, activitate pe care o desfasuram si o supraveghem de aproape patru ani.

Daca ne gandim, fara falsa modestie, ca in acest moment numarul cursantilor (copii si adulti) se ridica la aproape 250, as putea spune ca foarte curand – cel mult doi ani – vom avea bucuria de a va anunta implinirea unui alt vis al „celor doi de la Basil”, deschiderea unei scoli private de arte.

Cineva ma intreba de curand daca aceasta este o afacere. Probabil ca s-ar fi bucurat sa ii raspund afirmativ, in ideea ca „se poate trai din arta” in Romania. A trebuit sa o dezamagesc, insa am fost fericita sa ii spun ca pentru noi este un mod de viata, de a face ceea ce ne place cel mai mult. Este un vis implinit. Acela de oferi cat mai multor iubitori de frumos posibilitatea de a avea acces la aceasta zona „greu accesibila” si multa vreme „prafuita”, afirma Luminita Vasile.

Pasiunea pentru frumos, pentru creatie artistica, se construieste in timp si presupune o educatie aparte, un spirit liber, o permanenta dorinta de desavarsire. Toate acestea sunt coordonatele activitatii desfasurate de Basil Art, iar bazele sunt puse de o neobosita dorinta de a face ceva, de a duce o lupta de rezistenta impotriva kitsch-ului. Arta presupune curaj de exprimare, fie ca este vorba despre muzica, pictura, sculptura sau balet. Armonia, echilibrul fiecarei epoci istorice au avut versiuni diferite, iar traditia a fost de multe ori pusa in discutie. Conceperea unui nou stil a presupus studiu si analiza, iar rezultatele au pus bazele unor noi miscari in domeniu.

Tocmai legatura intre trecut si prezent este punctul de plecare in activitatea atelierelor de pictura de la Basil Art. Descoperirea unui talent, terapie, mijloc de socializare si dialog, formare si educatie, toate se intampla aici.

Locatia aleasa vorbeste despre eleganta si noblete, cu o arhitectura specifica inceputului de secol XX. Spatiul este generos, circa 120 mp, impartit in trei camere. Inalte, luminoase, cu arcade ce se unduiesc nobil la fiecare zona de trecere, cu spatii vitrate ample, sunt perfecte pentru inspiratie si creatie. Se spune ca primul proprietar a fost Presedintele reprezentantei Mercedes in Romania.

Anumite elemente originale au trecut de bariera timpului, aducand pana astazi parfumul si stralucirea de odinioara. Oglinda din interior este din cristal, generand un splendid efect tromp d’oeil, spatialitate si puritate.

Parchetul este din lemn de stejar, perfect lacuit, in tonuri calde ale materialului natural. Geamurile din vitraliu aplicat ascund un joc cromatic fascinant, jovial, plin de tinerete, de viata si energii pozitive.

Spatiul se deschide amplu inca de la intrare, unde masa de studiu si creatie isi primeste cursantii avizi de exprimare artistica. Din tavan coboara spectaculos un candelabru din cristal ce arunca sclipiri magice peste mobilier. O pendula atent restaurata de un maestru al unei meserii de mult uitate ne aminteste de trecerea implacabila a timpului. In sala alaturata, un spectaculos semineu cu faianta, si ea originala, construieste efectul scenic cu parfum de epoca.

Trimiterea la trecut nu imprima interiorului un aer vetust, ci doar subliniaza valoarea referintelor culturale, importanta cunoasterii si evolutia manifestarilor culturale moderne si contemporane.

Cursurile desfasurate aici presupun un studiu atent, respect pentru om si o transmitere din generatie in generatie a acestor valori. Ideea de innoire se formeaza implicit, intr-un fenomen omogen, in care diversele categorii de varsta invata cu atentie fiecare tema in parte, spiritul ludic nu lipseste, iar tineretea vesnica devine un stil de viata. 

Articole similare

Meriti sansa la fericire, meriti confort in dormitor

casamea.ro

15 artisti contemporani reinterpreteaza cultura neolitica la ICR Bucuresti

comunicat de presa

Lansarea colectiei Reborn by Alexandra Calafeteanu – un eveniment ca o declaratie de putere a femeii la 30 de ani!

casamea.ro

Lasă un comentariu