Image default
Legislatie Solutii Constructive

Bancile au bani, dar nu de dat.

In timp ce toata lumea asteapta relaxarea creditelor imobiliare, bancile anunta inasprirea conditiilor de acordare, mai ales pentru cei care vor sa obtina sume mari. Investitorii sunt deci primii vizati de aceasta masura, dar nici clientii persoane fizice nu au parte de tratamente privilegiate. Banii bancilor se duc doar la cei care se dovedesc a fi capabili sa plateasca la timp, sa suporte dobanzile mari si care aduc un avans considerabil. Garantiile sunt necesare, dar absolut inutile atunci cand se inscriu pe lista lunga a imobilelor executate, pe care nimeni nu vrea sa le cumpere.

Romania este pe lista neagra a bancilor cu capital strain. Si cum cele mai multe dintre institutiile financiare din tara se afla in aceasta situatie, cei care au nevoie de bani pentru investitii imobiliare sunt tratati in consecinta. In procesul de evaluare, potentialii clienti pleaca de la prezumtia de vinovatie. Pentru a nu mai ajunge in situatia neprofitabila in care trebuie sa execute bunuri pentru a-si recupera banii, bancile prefera sa isi treaca toti clientii prin probe de foc inainte de acordarea creditului. Indiferent daca este vorba despre contracte mici sau mari, despre persoane fizice sau companii. In ciuda crezului comun, oamenii cu bani, cei care vor sa plaseze milioane de euro in dezvoltarea pietei imobiliare din Romania, intampina cele mai multe dificultati in obtinerea unui credit.

Finantarea nu inseamna o linie de cash, este vorba despre valoarea unei resurse de capital. Pe piata sunt, in prezent, proiecte care vin in competitie pentru a obtine finantarea. Nu este un concurs de frumusete, ci o analiza asupra cifrelor. Exista capital din partea bancii ce poate fi investit in proiectele care au sens”, a declarat Sergiu Manea, vicepresedinte trezorerie BCR.

Bancile au fondurile necesare pentru imprumuturi, dar acceptul de plata se obtine foarte greu

Asadar, banii exista, dar ei se impart doar dupa o analiza atenta a potentialului client. Totusi, nu mai este un secret deja faptul ca bancile au redus la minimum impactul imobiliarelor in activitatea curenta. Cele mai multe probleme ale ultimilor ani au pornit de la achizitiile de apartamente sauconstructia de ansambluri care au intrat in faliment. Asadar, institutiile financiare vorbesc, de mai bine de un an, despre implicarea in alt gen de proiecte imobiliare.

„Totdeauna, dintr-o plaja de proiecte, e clar ca doar unele vor ajunge sa fie finantate. Domeniul imobiliar este un motor de evolutie, dar nu poate sa fie singurul. Si cel putin in Romania, consider ca domeniul infrastructurii este unul dintre principalele motoare de crestere pentru urmatorii 10-20 de ani”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Bogdan Cernescu, managing director Erste Group Immorent.

In aceste conditii, cererea este evident descurajata din start. Putini sunt cei care ajung sa treaca pragul bancilor in cautare de finantare pentru imobiliare, dincolo de programul Prima Casa. Si mai putini sunt cei care chiar reusesc sa obtina banii. Situatia este tratata cu detasare de oficialii institutiilor financiare, care nu se ingrijoreaza prea mult de aceasta evolutie.

 Intregul articol il poti gasi pe imopedia.ro

Articole similare

Fonoizolatia peretilor interiori

Constantin Stefan

Dale pentru terase

casamea.ro

Legislatie – Prima Casa

revista Planul Casei Mele

Lasă un comentariu