Image default
Home

Bambus-ul si teak-ul, finisaje exotice pentru pardoseala

Poate fi vorba de spatii comerciale precum restaurante, cafenele, sali de nunti, hoteluri, birouri directoriale, sali de conferinta etc…sau pur si simplu o locuinta cu o camera de zi cu un trafic ridicat ori poate fi vorba de camera pentru copii. Alegerea unei esente clasice de lemn, este potrivita in cazul in care vorbim de trafic rezidential, insa pentru situatiile de mai sus se recomanda folosirea de esente pentru trafic ridicat. Din categoria esentelor de lemn folosite pentru parchet cele mai dure esente pentru trafic intens sunt: Ipe (sau nucul brazilian), Bambusul densificat si Teak-ul. Dar fiecare dintre acestea vine cu avantaje si dezavantaje. Sa aruncam o privire asupra fiecareia:

Ipe: Arborele de Ipe creste in padurea amazoniana, insa a devenit foarte rar si este exploatat in mare parte in mod ilegal. O alta trasatura caracteristica a lemnelor din America de Sud este oxidarea, proces in urma caruia datorita razelor solare parchetul se inchide puternic la culoare. Pretul parchetului de IPE finisat se situeaza intre 200 ron si 400 ron.  

Bambusul densificat: In lume exista peste 1450 de specii de bambus, iar majoritatea se gasesc in Asia. Cea mai potrivita pentru producerea parchetului este specia Moso. Aceasta specia nu pune in pericol nici ursii panda. Plantatiile de bambus cresc in special in Asia. Bambusul este o specie regenerabila, odata taiat, creste singur din tulpinile taiate si ajunge la maturitate in 5 ani. Procesul de productie este complet ecologic, iar exploatarea plantatiilor de bambus nu pune in pericol niciun ecosistem, datorita vitezei cu care se regeneaza. Bambusul densificat este obtinut printr-un proces tehnologic ce consta in comprimarea fibrelor de bambus la temperatura si presiune, ceea ce duce la o densitate mult superioara. Materialul obtinut este folosit in principal pentru productia de parchet masiv. Se obtine astfel un parchet cu aceeasi duritate ca si Ipe-ul. Pretul la parchetul din bambus densificat variaza intre 135 ron si 180 ron.

Teak-ul brazilian: Este cunoscut si sub numele de Cumaru. Exista mai multe varietati de teak insa teak-ul brazilian este varianta cea mai dura. Este unul dintre cei mai abundenti arbori din padurea amazoniana, insa datorita taierilor intensive, chiar daca arborii nu sunt ajunsi la maturitate este pe cale sa devina la fel de rar ca si arborii de IPE. Teak-ul de Burma in schimb este foarte abundent si provine din Asia. Duritatea parchetului obtinut din aceasta specie de Teak insa este de 3 ori mai mica decat IPE-ul sau bambusul densificat. Pretul teak-ului brazilian variaza intre 200 si 400 ron pentru parchetul finisat.

Alaturi de bambusul densificat, parchetul de pluta si parchetul de palmier sunt alte tipuri de parchet obtinute din specii regenerabile/sustenabile. Acestea doua sunt folosite exclusive pentru trafic rezidential, datorita rezistentei scazute.

 Material realizat cu sprijinul www.classbambus.ro 

Articole similare

Bricolaj: cum se face o coronita de Craciun!

Alexandra Petraru

Cum asiguri durabilitatea lemnului?

Elena Virlan

Investitie minima pentru un frigider nou

RL online

Lasă un comentariu