Image default
Practic

Balcon fara igrasie

Tocmai de aceea, aproape toate apartamentele au balcoanele inchise cu geamuri termopan. Dar ce ne facem atunci cand constatam ca unul dintre pereti este in permanenta ud?

Exista o stransa legatura intre umiditate, ventilarea unei incaperi si starea peretilor. Un rol important il joaca vaporii de apa care circula prin peretii exteriori in ambele sensuri. Iarna, la temperaturi negative de -10 sau chiar -20 de grade Celsius, aerul exterior are

umiditati ridicate, dar un continut sarcat in vapori de apa. In acelasi timp, in incaperi, unde temperaturile sunt pozitive, se gasesc de aproximativ opt ori mai multi vapori de apa care exercita o presiune pe fata interioara a peretelui de 13 ori mai mare decat a vaporilor de pe fata exterioara a aceluiasi perete. In plus, peretii sunt construiti folosindu-se multa apa. Dupa evaporarea masiva a acesteia, in pereti ramane o cantitate minima de vapori. Consecinta este urmatoarea: pe timpul iernii, vaporii de apa din interior trec prin pereti spre exterior.

Problemele apar cand vaporii de apa din perete sau de pe fata interioara a peretelui ajung la saturatie. Atunci, vaporii de apa redevin picaturi lichide. Care sunt locurile unde observam vaporii de apa ajunsi la saturatie? Sunt cel putin doua: pe suprafata interioara a peretilor exteriori sau chiar in interiorul peretelui. Peretele va arata ca si cum ar transpira. De exemplu, in cazul unei incaperi in care in aer se inregistreaza +20 °C, iar pe peretele exterior +18 °C, condensul incepe sa apara imediat ce umiditatea relativa atinge 90%. Cu cat peretele este mai slab izolat, iar temperatura sa se micsoreaza, cu atat condensul incepe sa apara mai repede. In aceste conditii apar igrasia si coloniile de ciuperci.

Daca fenomenul se petrece in interiorul peretelui, acesta poate fi distrus, deoarece exista posibilitatea ca lichidul din perete sa se evapore in timpul verii. In acest caz, avem de-a face cu o acumulare progresiva, multianuala, de apa in perete. In conditii de temperaturi negative, apa poate ingheta, distrugand zidul.

Solutii practice

• Izolarea suplimentara a peretilor pe partea exterioara a acestora. Daca acest lucru nu este posibil, peretele se izoleaza la interior, intre izolatie si suprafata peretelui intercalandu-se diferite tipuri de bariere de vapori (vopsele speciale, materiale plastice speciale, folii metalice inoxidabile);
• Incalzirea corecta a incaperilor;
• Ventilarea corespunzatoare a casei pentru controlarea umiditatii aerului din incaperi, ce nu trebuie sa depaseasca anumite limite (calculabile), in cazul unui anumit tip de zid;
• Eliminarea „producatorilor temporari” de umezeala, cum sunt plantele;

Utilizarea dezumidificatoarelor, care permit extragerea excesului de umezeala in  numite situatii, bine precizate.

Dar cea mai buna solutie pentru un balcon ai carui pereti transpira o constituie montarea unui calorifer.

Asa cum este de asteptat, caloriferul va fi amplasat in zona cu cel mai ridicat grad de pierdere a caldurii, mai precis sub fereastra. Inainte de montarea caloriferului,

parapetul loggiei trebuie supus unui proces de termoizolatie. Dupa aceasta operatiune, suprafata de montaj a caloriferului se modifica, iar peretele trebuie sa aiba o structura bine ranforsata care sa sustina caloriferul.

1. Constructia structurii metalice

Dupa inchiderea loggiei cu ferestre termoizolante se trece  la realizarea instalatiilor. Ulterior acestor operatii, va fi construit scheletul metalic, care va servi drept baza pentru placarea cu gips-carton.

2. Ranforsarea structurii metalice

Peretele este placat cu polistiren expandat cu grosimea de 5 cm. Intre montantii metalici sunt introduse si fixate scanduri din lemn. Acestea rigidizeaza structura din profile metalice.

3. Pozitionarea caloriferului

Pe aceasta structura sunt montate consolele de prindere a caloriferului. Operatiunea trebuie facuta cu mare atentie, pentru ca de ea depinde racordarea perfecta a caloriferului la conductele de tur si retur.

4. Definitivarea structurii

Dupa ce caloriferul este asezat pe pozitie, pentru verificare, acesta este demontat si se incepe placarea cu gips-carton. Dupa terminarea lucrarilor de finisaj, caloriferul este montat definitiv.

Caloriferul trebuie sa fie ales in functie de volumul spatiului pe care trebuie sa-l incalzeasca.

Articole similare

Redimensionarea spatiala a bailor

revista Domus Util

“Hygge”, sau cum sa te relaxezi complet in propria-ti casa

casamea.ro

Patul plutitor

Elena Turcu

Lasă un comentariu