Image default
Amenajari Exterioare

Azaleea – o floare spectaculoasa

Genul Rhododendron cuprinde 800-1000 de specii, planta fiind originara din emisfera nordica. Rhododendronii de gradina si azaleele cultivate in ghiveci sunt cunoscute popular sub denumiri precum: azalee de camera, azalee indiene sau trandafiri de munte.

Numele de rhododendron provine din limba greaca, in care “rhodon” inseamna rosa, trandafir si “dendron”, arbore.

Azaleea este originara din regiunile cu ierni blande si veri moderate din China, Japonia, India, Statele Unite ale Americii si Europa. Rhododendron simsii sau Azaleea indica este una dintre cele mai frumoase reprezentante ale speciei.

Are crestere arbustiva si poate atinge inaltimi de 3 m in locurile de origine. In cultura se formeaza plante fie sub forma de tufa bogat ramificata, fie ca arbust cu trunchi de 15-20 cm. Frunzele persistente sunt mici, acoperite cu pubescenta fina. Florile de culoare rosie au diametrul de 4-5 cm si sunt grupate cate cinci-sase in buchet. O planta de circa 50 cm inaltime poate avea pana la 300 de flori deschise simultan.

Plantele de culoare rosie sunt cele mai solicitate (in proportie de 50-60 %), urmate de cele roz (30 %). Azaleea este atragatoare atat prin marimea si alcatuirea florii – ce poate fi simpla sau batuta –, cat si prin coloritul viu, in tonuri si nuante de la rosu inchis sau violet pana la roz si alb. Marginea petalelor poate fi dreapta, ondulata sau franjurata. Inflorirea se produce in sezoanele racoroase ale anului: toamna, iarna si primavara. Amelioratorii au obtinut numeroase soiuri noi cu perioade diferite de inflorire, incepand din septembrie, soiuri foarte precoce si soiuri foarte tardive care infloresc din luna martie.

Nu uitati: orice spatiu interior in care ne petrecem mai mult de o ora pe zi, este necesar sa fie ambientat cu plante naturale decorative, pentru o calitate mai buna a aerului pe care il respiram si pentru o atmosfera mai buna a mediului in care stam. Aceasta pentru ca plantele naturale purifica aerul de noxe (praf, emisii chimice din mobilier si mocheta), combat uscaciunea aerului si maresc randamentul in munca prin senzatia de confort pe care o induc.

Informatii furnizate de ing. horticol Luminita Musetescu

Articole similare

16 modalitati de amenajare a scarilor

Radu Vezure

Verde menta intr-o bucatarie diafana

Elena Virlan

Gradina de la ultimul etaj

Elena Turcu

Lasă un comentariu