Image default
Amenajari apartamente Amenajari Interioare

Avantajele unei lampi cu senzor de miscare

Oferta este larga, iar lampa cu senzor de miscare este un produs tehnic suficient de complex incat sa genereze confuzie la alegere. Chiar daca pare complicat la prima vedere, speram ca informatiile oferite sa iti fie de folos in alegerea unei lampi cu senzor de miscare.

De ce vrei sa utilizezi o lampa cu senzor de miscare?

Lampile cu senzor de miscare aprind lumina in mod automat daca detecteaza o miscare si o sting apoi, cand miscarea nu mai e detectata.

In consecinta, ai cateva avantaje simple:

Confortul: nu mai este nevoie sa cauti intrerupatoare pe intuneric, lampa se va aprinde ori de cate ori sesizeaza miscare in raza de actiune; foarte important la intrarea in casa, pe holuri si cai de acces;

Economia: nu ai cum sa uiti lampa aprinsa, becul se va stinge automat cand senzorul nu mai sesizeaza miscare;

– Siguranta: aprinderea luminii automat la orice miscare poate reprezenta atat o descurajare pentru posibili infractori cat si o completare excelenta a sistemelor video de securitate instalate (vizibilitate mai buna).

Unde vrei sa utilizezi lampa?

Exterior sau interior?

Diferentele intre lampile de exterior si cele de interior sint legate in special de modul de detectie (senzorii utilizati) si de gradul de protectie la umiditate/intemperii. Spre exemplu, daca pentru interior e nevoie de protectie interna doar pentru lampile utilizate in baie sau bucatarie, la exterior toate lampile sunt minim IP44.

IP (Gradul de Protectie Interna) este un standard international ce stabileste etanseitatea si protectia elementelor electrice sau a componentelor electronice. Cu cat cifrele ce ii urmeaza sunt mai mari, cu atat este mai buna protectia. Important, daca vrei sa eviti un scurt-circuit de proportii.

De asemenea, exista 2 tipuri de senzori in miscare: activi (HF) si pasivi (PIR). Tehnologia folosita pentru a detecta miscarea este diferita:

Senzori HF – tehnologie noua, senzor radar de inalta frecventa, detecteaza orice miscare;

Senzori PIR – tehnologie standard, infrarosu, detecteaza surse de caldura in miscare;

Senzorii HF (High Frecvency), care mai sunt numiti si senzori radar sau senzori activi emit unde ultrasonice pe frecvente inalte si receptioneaza ecoul acestora. Ii mai puteti intilni sub denumirea de “senzori de prezenta” pentru ca surprind orice miscare, cat de mica, aprinzand lumina instantaneu. Pentru exterior se utilizeaza in prezent doar senzori PIR, deoarece un senzor HF ar declansa aprinderea lampii si la cea mai mica miscare a frunzelor sau ierbii, nu doar a persoanelor. Pentru interior, desi se pot utiliza ambele tehnologii, cele mai eficiente sunt lampile cu senzor de miscare activ.

Poti recunoaste usor lampile cu senzor HF, intrucat senzorul este complet incorporat in abajur si nu se vede deloc in exteriorul lampii. Daca vrei ca designul interior sa nu fie afectat de produse de iluminat tehnice cu senzori inestetici care ies in afara, atunci coridorul, holul, bucataria sau baia ta au nevoie de o lampa cu senzor HF.

Desigur, exista si posibile dezavantaje:

– Lampa cu senzor se poate aprinde nedorit, ori pe timpul zilei ori cand trece un caine sau un animal mic prin raza de detectie; alegerea unei lampi cu senzor de lumina incorporat, alaturi de montarea si reglarea corecta a lampii sunt elemente-cheie pentru a evita astfel de situatii;

– Datorita specificului de functionare a lampilor cu senzor de miscare (aprindere / stingere succesiva), aceastea se utilizeaza in majoritatea situatiilor cu becuri clasice (incandescente) sau cu becuri economice speciale, care rezista la un astfel de regim de functionare. Daca va preocupa economia, puteti lua oricand in considerare variantele de iluminare cu senzor cu LED-uri;

Articol realizat cu sprijinul www.senzorshop.ro

Articole similare

5 idei pentru a obtine spatii luminoase

Elena Virlan

Tendinţe în sustenabilitate pentru clădiri mai performante şi o planetă mai sănătoasă

comunicat de presa

Ce se poarta in 2019 in materie de design interior

comunicat de presa

Lasă un comentariu