Image default
Legislatie Solutii Constructive

Asigurati-va ca veti avea o casa solida

Pentru a evita eventualele neplaceri ulterioare, este indicat sa-i cereti constructorului garantia privind durabilitatea.
Daniel Popa din Bucuresti a achizitionat, recent, un teren in orasul ilfovean Popesti-Leordeni si, in prezent, se afla in stadiul de preaprobare a proiectului de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si autoritatile locale. Pana la eliberarea tuturor autorizatiilor, el a inceput sa caute o echipa de constructori, avand drept criterii de selectie doua elemente: portofoliul de proiecte finalizate anterior si garantarea lucrarii executate.
 
“Pentru mine este important sa stiu ca banii investiti nu vor fi pierduti din cauza unei eventuale erori umane, motiv pentru care solicit garantie din partea constructorului. Totodata, am ales sa apelez si la serviciile de supervizare a santierului de catre arhitectul-proiectant al casei”, spune Daniel Popa.
De altfel, specialistii spun ca o persoana care este preocupata de siguranta sa si a familiei sale ar trebui sa opteze, atunci cand decide sa-si construiasca o casa, sa lucreze cu o firma de constructii care sa-i emita factura fiscala la finalul lucrarii, dar care sa si garanteze constructia prin contract.
 
“Exista cazuri cand muncitorii nu respecta exact planurile arhitectului, lucru care poate conduce, la final, la unele erori care, in timp, pot reprezenta elemente de risc. Este de datoria clientului sa solicite garantie pe lucrare”, spune Radu Alexandru, managerul firmei Alma Construct.
In acelasi timp, o companie de constructii care evita sa elibereze factura sau care refuza semnarea unui contract ori inserarea intre specificatiile sale a unor elemente privind garantarea constructiei ar trebui sa starneasca suspiciuni, mai spune specialistul.
Erorile de proiectare sunt remediate gratuit
Cat priveste eventualele erori ale unui proiect arhitectonic, acestea sunt remediate gratuit de catre arhitect, la cererea reprezentantilor primariei in raza careia urmeaza sa fie ridicata constructia sau a ISC, persoane in masura sa analizeze proiectul si sa-l aprobe sau sa-l trimita spre modificare, precizeaza Laurentiu Vlad, arhitect. Retrimiterea proiectului catre arhitect si corectarea erorilor nu prespun nici o plata suplimentara din partea clientului.
“Asadar, este destul de greu ca, ulterior finalizarii lucrarilor, sa se intample ceva din vina arhitectului, daca proiectul este respectat intocmai de catre constructor, deoarece orice eroare de proiect se repara inca din stadiul de desen”, adauga arhitectul.
De asemenea, spune proiectantul, arhitectii care sunt membri ai Ordinului Arhitectilor beneficiaza de o asigurare de aproximativ 5.000 de euro in ceea ce priveste serviciile prestate catre client.
37 de reclamatii anul acesta
In 2009, la nivel national, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a primit 37 de reclamatii de la consumatori privind nerespectarea obligatiilor de catre constructori sau agentii imobiliare. Cea mai mare parte a acestora au primit solutii in favoarea reclamantului, prestatorul fiind obligat ca, intr-un termen stabilit in functie de complexitatea serviciului si a prevederilor contractuale, sa remedieze problema.

Pentru a evita eventualele neplaceri ulterioare, este indicat sa-i cereti constructorului garantia privind durabilitatea.

Daniel Popa din Bucuresti a achizitionat, recent, un teren in orasul ilfovean Popesti-Leordeni si, in prezent, se afla in stadiul de preaprobare a proiectului de catre Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) si autoritatile locale. Pana la eliberarea tuturor autorizatiilor, el a inceput sa caute o echipa de constructori, avand drept criterii de selectie doua elemente: portofoliul de proiecte finalizate anterior si garantarea lucrarii executate.

Pentru mine este important sa stiu ca banii investiti nu vor fi pierduti din cauza unei eventuale erori umane, motiv pentru care solicit garantie din partea constructorului. Totodata, am ales sa apelez si la serviciile de supervizare a santierului de catre arhitectul-proiectant al casei“, spune Daniel Popa. De altfel, specialistii spun ca o persoana care este preocupata de siguranta sa si a familiei sale ar trebui sa opteze, atunci cand decide sa-si construiasca o casa, sa lucreze cu o firma de constructii care sa-i emita factura fiscala la finalul lucrarii, dar care sa si garanteze constructia prin contract. 

Exista cazuri cand muncitorii nu respecta exact planurile arhitectului, lucru care poate conduce, la final, la unele erori care, in timp, pot reprezenta elemente de risc. Este de datoria clientului sa solicite garantie pe lucrare“, spune Radu Alexandru, managerul firmei Alma Construct. In acelasi timp, o companie de constructii care evita sa elibereze factura sau care refuza semnarea unui contract ori inserarea intre specificatiile sale a unor elemente privind garantarea constructiei ar trebui sa starneasca suspiciuni, mai spune specialistul.

Erorile de proiectare sunt remediate gratuit. Cat priveste eventualele erori ale unui proiect arhitectonic, acestea sunt remediate gratuit de catre arhitect, la cererea reprezentantilor primariei in raza careia urmeaza sa fie ridicata constructia sau a ISC, persoane in masura sa analizeze proiectul si sa-l aprobe sau sa-l trimita spre modificare, precizeaza Laurentiu Vlad, arhitect. Retrimiterea proiectului catre arhitect si corectarea erorilor nu prespun nici o plata suplimentara din partea clientului. “Asadar, este destul de greu ca, ulterior finalizarii lucrarilor, sa se intample ceva din vina arhitectului, daca proiectul este respectat intocmai de catre constructor, deoarece orice eroare de proiect se repara inca din stadiul de desen“, adauga arhitectul. De asemenea, spune proiectantul, arhitectii care sunt membri ai Ordinului Arhitectilor beneficiaza de o asigurare de aproximativ 5.000 de euro in ceea ce priveste serviciile prestate catre client.

37 de reclamatii anul acestaIn 2009, la nivel national, Agentia Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a primit 37 de reclamatii de la consumatori privind nerespectarea obligatiilor de catre constructori sau agentii imobiliare. Cea mai mare parte a acestora au primit solutii in favoarea reclamantului, prestatorul fiind obligat ca, intr-un termen stabilit in functie de complexitatea serviciului si a prevederilor contractuale, sa remedieze problema.

 

sursa: www.romanialibera.ro

Articole similare

Sugestii de amenajare pentru intreaga locuinta

Daniela Stefan

P + 1E 0315

RL online

Proiect ingenios pentru terenuri foarte mici

Maria Seder Neda

Lasă un comentariu