Image default
LifeStyle

Arta icoanei, o abordare inedita

De la primele reprezentari ale divinitatii, datand din epoca paleocrestina, ca reflex direct al adoratiei primilor crestini, iconografia a evoluat constant ca „tehnica” si mestesug de figurare a sacrului, mentinandu-se insa pe linia aceleiasi constante: credinta si nevoia perpetua de credinta.

Icoana a patruns ireversibil in sfera existentei laice, pastrandu-si neatinse functia si semnificatia. Arta realizarii icoanelor nu mai cunoaste astazi aceleasi constrangeri „de casta” intalnite odinioara. Talentul, inspiratia, dragostea si credinta sunt virtuti necesare si suficiente, care justifica „indrazneala” de a figura cu mijloace si materiale „profane” imaginea si atributele elementului sacru.

Mariana Duhanes este un nume de relativa notorietate in mediul „artistilor iconari”. Imbinare fericita intre talent si pasiune, arta iconografica a tinerei artiste dezvolta vechile teme si motive prescrise de rigorile canonice, pe coordonatele unui stil personal, axat nu atat pe „reinterpretarea” imaginii semnificante, cat pe reinvestirea acesteia cu nuante care tin de viziunea individuala a artistei.

Cu o inclinatie marturisita catre materialele traditionale de lucru – lemnul si sticla – tanara artista reuseste si in acest domeniu sa impuna atentiei o abordare inedita – pictura icoanelor pe scoarta de copac. Rezultatul este intr-adevar inedit, fara a prejudicia insa „ideea de fond”.

Stilul si solutiile personale care se intrezaresc in lucrarile artistei, secondate de talent, exercitiu si abilitatea de a impune abordari noi pe coordonatele destul de „rigide” ale unei traditii seculare, fac ca icoanele Marianei Duhanes sa fie extrem de apreciate atat de specialisti cat si de publicul neavizat.

In ciuda gradului de „uzura morala” la care se presupune (si se pare) ca a ajuns societatea, individul ca atare nu se poate sustrage (cel putin o data in viata) fiorului mistic in momentul confruntarii cu puritatea si „eficienta” simbolurilor divinitatii.

Articole similare

Sfatul smart de la Dr. Hart: activeaza digestia cu enzime pancreatice

casamea.ro

SIMBIOTICA, expozitia de sculptura și bijuterie semnata David Sandu se muta la Galeria ArtXpert

RL online

HYDROLINE – terapie si relaxare la tine acasa

casamea.ro

Lasă un comentariu