Image default
Calatorii LifeStyle

Arhitectura Vienei

Inima Vienei

Orasul este impartit in 23 de Bezirke (Districte). Cel mai important este Districtul I, la care se reducea, candva, intreaga Viena. El este marginit de Ringstrasse, care inconjoara primul District precum un cerc, intrerupt doar acolo unde „intervine” Dunarea. Ei bine, in interiorul acestui inel se afla inima Vienei, partea ei cea mai importanta. Cind ajungeti in Viena, de aici trebuie sa incepeti totul: pina nu epuizati interiorul Inelului, nu va opriti! In afara inelului sunt districte care, altcindva, erau simple asezari vecine Vienei. Cu timpul, ele au fost inglobate orasului si au primit numere de districte, insa vienezii le indica si dupa aceste numere,  dar si dupa numele vechi ale asezarilor.

Arhitectura religioasa

In inima inimii orasului sa afla impozanta catedrala Stepfhansdom. Ea este, concomitent, un fel de „start” al unei impresionante defilari religioase- incepind de la ea se desfasoara cele mai importante biserici gotice si baroce ale Vienei, dar si cel mai inalt, prin urmare cel  mai potrivit punct din care puteti avea o  imagine panoramica a orasului.

 In privinta catedralei propriu-zise, sunt multe de spus. De pilda, poate n-ar fi rau sa aflati ca a fost construita in doar trei ani, incepind cu 1144, vreme la care se afla in afara zidurilor de aparare. Conform proiectului, standardizat la acea vreme, urma sa aiba turle inalte de 135 m, numai ca banii s-au epuizat in cursul santierului, iar turnul de nord a ramas mai scund. Acum, dvs. decideti cum sa priviti acest lucru: fie ca pe o lipsa de simetrie, fie ca pe un accident fermecator, care umanizeaza o constructie altminteri periculos de reusita. La acest obiectiv religios s-a lucrat si dupa inaugurare, de data aceasta la partea decorativa. Asa se face ca Stepfhansdom este o cladire compozita, in care se amesteca diverse stiluri, incepind cu cel romanic, caracteristic secolului XII si culminind cu cel gotic, din sec XV, iar unele dintre ornamentele de interior sunt chiar cu mult posterioare, din baroc! Acum, ca ati fost preveniti, veti remarca cu siguranta acest eclectism, aproape unic in Europa!

In spatele acestei catedrale se afla Viena Evului Mediu. Fiti sigur ca aveti o zi la dispozitie pentru aceasta zona!

Trebuie, apoi, sa vedeti Karskirche. Si ea a fost un motiv de scandal pentru puristi. Acestia au socotit-o de-o uritenie intolerabila, mai ales datorita columnelor traiane, percepute ca nelalocul lor. Pe timpul noptii, si datorita iluminarii ei artificiale, aproape ca se poate intelege de ce, initial, a putut fi socotita de catre unii „un vis urit”. Totusi, acest fals „cosmar” e unul dintre fermentii care au determinat alti arhitecti si artisti (Klimt e unul dintre ei) sa mearga inca si mai departe.

Nici Maria am Gestade (Sfanta Maria de pe  Mal) nu trebuie ratata. Ea ar putea sa va demonstreze ca goticul nu e neaparat un stil searbad, dimpotriva. Veti remarca, foarte probabil cu incintare, acoperisul triunghiular (ei bine, da!), luminatorul clopotnitei, dar si fatada, foarte simpla dar extrem de percutanta.

 

Arhitectura laica

Stephansdom nu este doar nucleul religios al orasului, ci si al unei superbe zone laice. Foarte aproape, pe Ringstrasse, se afla capodopere arhitecturale precum „Noua aripa”  a Hofburgului, Cladirea Parlamentului, Rathaus (Primaria), Opera de Stat, Universitatea,  Muzeul de Istorie Naturala si cel de Arta etc. Ringstrasse a fost construit in perioada de maxima inflorire a Imperiului Austro-Ungar, deci nu mira pe nimeni opulenta sa arhitecturala… La acest capitol, al opulentei, cu siguranta exceleaza Palatul Schönbrunn. E de nelipsit in orice ghid, deci nu voi insista asupra lui, tot ce-mi ramine este sa va conjur sa-l vizitati! Pe de alta parte, la Hofburg veti vedea nu numai arhitectura imperiala, ci si echitatie… de acelasi rang: aici puteti admira superbii lipitani ai faimoasei Scoli Spaniole de Calarie, care merg in cadenta, exact ca pe vremea lui Franz Josef!

Trebuie, neaparat, sa vizitati si cele doua mari orchestre simfonice (Filarmonica  si Orchestra Simfonica din Viena), printre primele din lume. Mergeti si la Staatsoper, unde, ati ghicit, se cinta opera, dar si la renumita sala de concerte Musikverein, care are o acustica impecabila.

Plimbindu-va prin Viena laica, veti descoperi, incintati, nenumarate capodopere gotice, baroce, secession etc. E loc pentru toate, deci nu va dati in laturi de la nimic!

De pilda, obligatoriu treceti si pe la… Posta, mai precis la Postsparkasse (Casa de Economii a  Postei). A fost proiectata in 1904, de Otto Wagner, amintit anterior. El repudia reinvierea artificioasa a trecututului, prin imitatii fara valoare si milita pentru un stil modern, care sa incorporeze solutiile constructive moderne. Astfel incat aceasta cladire este aproape complet lipsita de decoratii, singura „joaca” acceptata fiind varietatea modelelor de …nituri, care au fost folosite la prinderea placilor de marmura pe fatada.

Mergeti, apoi, si la Hundertwasserhaus, imobilul cu 50 de apartamente construit de Friedensreich Hundertwaser. Buna vreme el a fost cea mai ciudata si scumpa casa din oras, si nu fara motiv- uitati-va la fatadele desenate parca in gluma, si veti intelege! Acelasi Hundertwasser a proiectat si faimosul incinerator de deseuri. Chiar daca nu-i un muzeu, sau o adresa la fel de „nobila”, eu va rog sa-l vizitati si nu veti regreta!

Mai trebuie sa mergeti, apoi, la cladirea Societatii Sezession, situata pe Friedrichstrasse. Josef Maria Olbrich a creat aici o capodopera care n-avea cum sa nu pledeze teribil de convingator in favoarea noii miscari.

Si mai sunt multe altele, dar spatiul nu ne permite. Asa ca, pentru ca noi nu avem spatiu, va rugam pe Dvs sa aveti… timp indestulator pentru vizita!

 

Acest fragment face parte dintr-un articol mai amplu, care va fi publiat in numarul de decembrie al revistei Planul Casei Mele.

Articole similare

Ce pantofi se poartă vara aceasta

casamea.ro

Facem singuri curatenie sau apelam la o firma specializata?

casamea.ro

Bicicletele fitness – ideale pentru persoanele care vor sa se mentina in forma de acasa

casamea.ro

Lasă un comentariu