Image default
Amenajari case Amenajari Interioare

Arhitectura modernista

In arhitectura, modernismul si-a facut aparitia printr-o revolta impotriva traditiilor/stilurilor anterioare, considerate ca fiind prea rigide, sterpe aproape inumane. Promotorii ei n-au dorit o ameliorare a conceptiilor predecesorilor ci, o stergere cu buretele a trecutului, in favoarea unui prezent radical diferit. 

Aceasta miscare arthitecturala este prezenta in Barcelona prin cateva exemple capitale. Ele sunt risipite in mai multe parti ale orasului, dar nucleul modernismului este la indemana oricui. Luati-o pe foarte frumosul bulevard Passeig de Gracia, iar cand ajungeti la zona numita „Manzana de la Discordia”, opriti-va si uitati-va in sus (apropo, „manzana” inseamna, in catalana, atat „mar” cat si „cvartal”, deci avem un frumos joc de cuvinte). Veti vedea doua case, lipite una de cealalta, desenate de doi modernisti celebri si, desigur, competitori: Casa Batllo, proiectata de Antoni Gaudi si Casa Amatller, desenata de Puig i Cadafalch. Prima se viziteaza (e coada ca la paine, pe vremuri), a doua nu. Mai faceti cativa pasi si ajungeti in fata casei Lleo- Morera, a lui Domenech i Montaner, ce transforma un colt de intersectie intr-o frumoasa curba. Daca aveti rabdare si ceva noroc cu traficul, o puteti admira si fotografia si de pe trotuarul opus.

Daca-mi este permis sa ma pronunt, Gaudi a castigat detasat competitia umar la umar cu talentatul sau „adeversar” Cadafalch. Si inca ceva. Desi sunt un mare iubitor de copaci, pe cei doi artari care stau  tantosi in fata acestor case, eu i-as taia degraba. Astfel de case trebuie vazute si de pe celalalt trotuar, nu numai de sub ele, dat pe spate la maxim.

Pe scurt, in cincizeci de metri de bulevard aveti chintesenta modernismului catalan!

Articole similare

Decoreaza masuta de cafea ca un profesionist

casamea.ro

Casele din busteni

RL online

Simplitate scandinava intr-un apartament la mansarda

Catalina Coca

Lasă un comentariu